Vegeta w nowych odsłonach
PATRYCJA KARPIŃSKA • dawno temuŻadna potrawa nie jest skończona, dopóki jej odpowiednio nie doprawisz. Jeżeli masz problem z dobraniem odpowiednich ziół i przypraw lub nie potrafisz określić właściwych ich proporcji, zdaj się na specjalistę w tej dziedzinie, czyli Vegetę. Produkowana przez firmę Podravka mieszanka przypraw i warzyw dostępna jest w 5 nowych odsłonach – azjatyckiej, śródziemnomorskiej, pikantnej, koperkowej oraz o smaku kurczaka. Przy ich pomocy wyczarujesz wiele aromatycznych, rozpływających się w ustach dań. Poniżej jedno z nich.
Kurczak ze szparagami
Do przygotowania tego dania potrzebujesz ok. 25 minut (plus 2 godziny na marynowanie) oraz następujących składników:
- 500 g filetu z kurczaka (pokrojonego na cienkie plasterki),
- 250 g zielonych szparagów podzielonych na połowę,
- 100 ml pomidorów krojonych (np. Podravka),
- 2 filetowane limonki,
- 1 filetowana pomarańcza,
- 3 ząbki zmiażdżonego czosnku,
- 2 łyżki oleju arachidowego,
- 50 ml oliwy z oliwek,
- 2 łyżki brązowego cukru,
- 2 łyżki świeżej, posiekanej bazylii,
- 1 opakowanie Vegety orientalnej,
- 1 duża czerwona cebula (posiekana w talarki),
- 1 cm świeżego imbiru (do starcia),
- 2 łyżek uprażonych ziaren słonecznika.
Zacznij od wymieszania filetu z oliwą z oliwek, czosnkiem, brązowym cukrem i Vegetą orientalną. Odstaw na 2 godziny do lokówki. Przez 3 minuty gotuj szparagi w wodzie, po czym przepłucz je pod zimną wodą. Na patelni z rozgrzanym olejem smaż szparagi z imbirem i cebulą tak długo, dopóki składniki nie będą miękkie. Następnie partiami podsmażaj filet, szybko mieszając zawartość patelni. Gdy kurczak się zarumieni, dodaj do niego warzywa, pomidory oraz Vegetę. Całość podsmażaj jeszcze ok. 5 minut i dodaj bazylię. Danie serwuj posypane prażonym słonecznikiem.
*Źródło zdjęcia: materiały prasowe
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze