Jak wybrać najlepszą krajalnicę?
PATRYCJA KARPIŃSKA • dawno temuUwielbiasz idealnie równe kromki chleba przyozdobione cieniutkimi plastrami sera i wędliny? Aby je uzyskać, nie potrzebujesz profesjonalnych zdolności kucharskich – wystarczy dobra krajalnica. Idealny jej model będzie trwały, skuteczny i bezpieczny dla palców. Sprawdź, na co zwrócić uwagę, wybierając krajalnicę.
Typowa krajalnica składa się z obudowy, noża obrotowego i podajnika. Zanim zdecydujesz się na konkretny jej model, zwróć szczególną uwagę na jakość materiałów, z jakich została wykonana, a także jakość i ilość ostrzy. Najlepsze krajalnice wyprodukowane są ze stali nierdzewnej lub tytanu. Nóż obrotowy powinien być hartowany – w ten sposób będzie ci dłużej służył. Dla własnej wygody wybierz model umożliwiający regulację grubości krojenia. W większości modeli zakres regulacji wynosi od 0 do 30 mm.
Wśród najciekawszych modeli znajdziesz krajalnicę Zelmer Alexis Young 294.5 symbio, która świetnie dopasowuje się do dłoni, zapewniając użytkownikowi komfort i bezpieczeństwo. Posiada zabezpieczenie przed przypadkowym włączeniem i wysunięciem wózka. Kosztuje ok. 130 zł.
Krajalnica Bosch MAS 4201 N posiada nóżki antypoślizgowe, zabezpieczenie przed przypadkowym wyłączeniem i ochronę kciuka. Umożliwia przytrzymanie małych produktów. Krajalnica wyposażona została w wysokiej jakości nóż ze stali szlachetnej i regulację grubości krojenia do 17 mm. Kosztuje ok. 98 zł.
Krajalnica Bosch MAS 9101 N zapewnia stabilność, wytrzymałość i precyzję krojenia. Jej kształt jest świetnie dopasowany do dłoni. Posiada zabezpieczenie przed przypadkowym włączeniem i regulację grubości krojenia od 0 do 17 mm. Krajalnica pozwala na bezpieczne i wygodne krojenie pieczywa oraz innych produktów spożywczych. Kosztuje ok. 424 zł.
*Źródło zdjęć: materiały prasowe
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze