Czosnek w plasterki - krajalnica z pomysłem
SABINA STODOLAK • dawno temuNajcześciej, dodając czosnek do potrawy, siekamy go. Niekiedy jednak potrzebujemy nieco bardziej wyrazistego smaku czosnku — w takiej sytuacji można wykorzystać urządzenie które tnie czosnek na plasterki. Takie urządzenie z powodzeniem można nazwać krajalnicą do czosnku - choć brzmi to jednak nieco kuriozalnie.
NIektóre przepisy kulinarne wyraźnie precyzują to, że do danej potrawy należy podać pokrojony w plasterki czosnek. W takich chwilach z pomocą przychodzi nam nic innego, jak krajalnica — najbezpieczniejszy sposób na krojenie tego niewielkiego warzywa.
Sposób użycia jest dziecinnie prosty. Wystarczy do urządzenia włożyć obrany ząbek czosnku i przekręcić wajchę. W tym samym momencie na talerzu pojawią się ładnie pocięte, równe plastry warzywa.
Wszystko to zawdzięczamy trzem równomiernie rozłożonym ostrzom wykonanym ze stali nierdzewnej. Na raz można do urządzenia włożyć maksimum trzy ząbki czosnku (więcej się po prostu nie zmieści).
Ten mały, ale jakże przydatny gadżet możecie kupić za ok. 35 dolarów za pośrednictwem zagranicznego sklepu internetowego Chef's catalog.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze