Yorkshire pudding
DAMIESA • dawno temuTo jedna z bardziej popularnych potraw kuchni angielskiej, której podstawę stanowi ciasto podobne do tego, które używa się do przyrządzenie naleśników. Jak go podawać i w czym tkwi fenomen tego specjału?
Yorkshire pudding — przepis
Ciasto przygotowujemy mieszając wodę, mąkę, mleko i jajka ze szczyptą oleju roślinnego. Dla poprawy smaku można dodać sól i pieprz, ale nie jest to konieczne. Przyrządzoną masę wlewamy na do blaszanych foremek wypełnionych oliwą (takich jakie wykorzystujemy zazwyczaj do muffinek) i pieczemy w piekarniku aż osiągną złocisty kolor, a skórka będzie lekko chrupiąca. Bardzo ważne są etapy pieczenia. Foremki dobrze wcześniej lekko rozgrzać w piekarniku, potem wlać do nich odrobinę oliwy i poczekać aż zacznie wrzeć, a dopiero wtedy wlać do nich masę naleśnikową. Babeczki po wyjęciu powinny być rumiane a ich środek lekko pusty.
Yorskshire pudding — z czym podawać?
Yorkshire pudding to w Anglii zamiennik ziemniaków, zatem można go podawać z sosem, jako dodatek do pieczonych mięs czy sałatek.
Yorkshire Pudding to także obowiązkowa pozycja na świątecznym stole w okresie Bożego Narodzenia.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze