Sposób na grzyby w cieście
OLIWKA . • dawno temuGrzyby nie mają może zbyt wielu wartości odżywczych, ale za to doskonale smakują, zwłaszcza grzyby w cieście. A jeśli do tego dodamy jeszcze, że jest to ciasto piwne, to już chyba nikogo nie trzeba będzie przekonywać. Danie nie jest zbyt zdrowe, bo grzyby smaży się na głębokim tłuszczu, ale czym byłoby życie bez takich małych grzeszków.
Przygotuj:
- 50 dag większych grzybów (maślaki, borowiki, kozaki, pieczarki)
- olej do smażenia
A na ciasto:
- ¾ szklanki piwa
- 2 jajka
- 25 dag mąki
- łyżkę oleju sól
Krok 1
Zacznij od przygotowania grzybów. Oczyść je i obetnij trzony. Następnie umyj i gotuj w osolonej wodzie 15 minut.
Krok 2
Pora na ciasto piwne. Wymieszaj żółtka z piwem, dodaj odrobinę soli i tyle mąki, by uzyskać konsystencję ciasta naleśnikowego.
Krok 3
Z białek ubij pianę i wymieszaj ją z ciastem. Dodaj łyżkę oleju i szczyptę soli.
Krok 4
A teraz ostatni etap przygotowania grzybów w cieście. Nabijaj je po jednym na widelec i zanurzaj w cieście. Smaż w głębokim tłuszczu ze wszystkich stron aż zrobią się rumiane.
Krok 5
To pyszne danie najlepiej podawać z surówkami.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze