Zupa z suszonych grzybów
![Oliwka .](https://m.kafeteria.pl/default-female-29937fb77cd7362ef,20,20,1,0.png)
![](https://m.kafeteria.pl/zupa-grzybowa-0-90ed3cc4eae1a615,730,0,0,0.jpg)
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Zupa z suszonych grzybów to doskonały pomysł na dzisiejszy obiad. Nie rób po raz kolejny pomidorowej czy ogórkowej. Nie pozwól sobie na nudę w kuchni. Rozwijaj się, wykorzystuj nowe przepisy, poznawaj nowe smaki. Zacznij od czegoś prostego, czyli takiej właśnie zupy grzybowej.
Przygotuj:
- 6 suszonych grzybów
- 3 łyżki kaszy perłowej
- 2 litry wody
- 2 cebule pokrojone w kostkę
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- ¾ szklanki przegotowanego, zimnego mleka
- posiekany koperek lub pietruszkę
- sól
- pieprz
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
1. Najpierw musisz namoczyć grzyby. Wypłucz je zatem i zalej wrzątkiem na godzinę. Po tym czasie posiekaj w cienkie paseczki.
2. Gotowanie zupy grzybowej z suszonych grzybów jest proste. Po prostu zalej grzyby oraz kaszę wodą, dodaj sól i pieprz, włącz ogień i poczekaj godzinę.
3. Rozgrzej teraz masło na patelni i podsmaż na nim posiekaną cebulę. Wrzuć ją do pysznej zupy i gotuj jeszcze 30 minut.
4. Pozostała jeszcze tylko jedna ważna czynność. Rozmieszaj mąkę z 3 łyżkami mleka i wlej pozostałe mleko. Starannie wszystko wymieszaj, by nie było grudek i wlej do zupy.
5. Gotuj danie z grzybów jeszcze przez 10 minut. Smacznego!
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze