Szczupak faszerowany
KAROLINA • dawno temuRyby to jeden z produktów, którego na pewno nie powinno zabraknąć na świątecznym stole. Od jakiegoś czasu niemalże obowiązkowe jest jedzenie karpia, jednak coraz więcej osób rezygnuje z niego na rzecz przyrządzania dań na bazie innych ryb. Zaliczyć do nich możemy rybę po grecku z cieszącą się złą sławą pangą, ale też bardziej wyszukane i bliższe tradycji propozycje. Zdarza się, że sięgamy po ryby importowane, chwaląc ich walory smakowe, a zapominając o wielu gatunkach polskich, których mogliby pozazdrościć nam najwięksi smakosze. Otóż okazuje się, że dużym uznaniem cieszy się szczupak. Jego wyjątkowe mięso nadaje się nie tylko jako danie główne, lecz również dodatek do potraw. Można go przyrządzać w różny sposób. Jednym z ciekawszych przepisów jest ten na szczupaka faszerowanego. Nie czekaj i już teraz przeczytaj poniższy artykuł, by dowiedzieć się więcej na temat tej fantastycznej ryby, a także poznać sprawdzoną recepturę jej przyrządzania.
Ryba szczupak
Szczupak jest jedną z tych ryb, które powszechnie występują w wodach całej Europy, z tego też względu w tradycji kulinarnej znaleźć możemy wiele ciekawych przepisów na jego przyrządzenie. Zanim poznamy tajemnice przyrządzania faszerowanego szczupaka, dobrze jest dowiedzieć się więcej na temat właściwości tej ryby. Po pierwsze jej mięso posiada charakterystyczny smak i zapach, przez wielu identyfikowany jako woń mułu. Nie oznacza to, że powinniśmy rezygnować z robienia dań ze szczupaka. Wręcz przeciwnie! Istnieje bardzo prosty sposób na pozbycie się tego charakterystycznego smaku poprzez natarcie ryby solą i pozostawienie jej w zimnym miejscu na kilka godzin. Warto dodać, że jest to mięso, które znakomicie nadaje się do zrealizowania przepisu na rybę faszerowaną, ponieważ bardzo łatwo jest ją wypatroszyć. I to właśnie obok szczupaka smażonego, szczupaka w occie i szczupaka gotowanego,szczupak nadziewany jest jednym z dań, do którego mięso omawianej ryby wykorzystywane jest najczęściej. Jak wygląda sprawdzony przepis na szczupaka?
Przepis na szczupaka faszerowanego
Do zrealizowania przepisu na szczupaka faszerowanego będziesz potrzebowała następujących składników:
- 1 szczupak średniej wielkości (ok. 1,5–2 kg),
- bulion warzywny,
- 2 marchewki,
- 1 cebula,
- 1 pietruszka,
- ½ selera,
- ½ pora,
- 4 czerstwe bułki,
- 4 jajka,
- sól,
- pieprz,
- 200 g masła.
Sposób przygotowania:
Rybę solimy i wkładamy na 2 godziny do lodówki. Następnie, nacinając skórę wokół głowy, zdejmujemy ją i filetujemy mięso. Bułki należy namoczyć w wodzie lub mleku i po odciśnięciu zmielić. Następnie dodajemy do nich podsmażoną na maśle cebulę oraz zmieloną marchewkę, pietruszkę, seler, por i jajka. Masę dokładnie wyrabiamy. W razie konieczności dodajemy do niej odrobinę wody bądź masła albo bułkę tartą, gdy byłaby zbyt gęsta. Na koniec przyprawiamy ją solą i pieprzem i umieszczamy farsz w środku wcześniej zdjętej skóry. Kolejnym krokiem jest włożenie ryby do zimnego bulionu warzywnego i gotowanie jej przez 90 minut. Ryba po wyjęciu z wody jest gotowa do jedzenia.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze