Faszerowanie bez fuszerki
MICHAŁ PAWEŁCZYK • dawno temu
Moi drodzy – faszerowania ciąg dalszy. Wiemy już, co włożyć w pieroga, więc dziś zajmiemy się warzywami. Papryka, pomidor, cukinia, bakłażan – wszystkie te wspaniałe dary natury można nafaszerować i zrobić z nich prawdziwą ucztę dla zmysłów. A że nadzienie to nie tylko mięso mielone, podam Wam kilka propozycji na inne farsze, które podbiją (mam nadzieję) Wasze serca.
Pomidory po turecku
- 6 dużych pomidorów,
- 30dag sera białego półtłustego,
- 50g rodzynek,
- 100g migdałów,
- łyżka miodu,
- kardamon
Pomidory sparzamy, odkrajamy „kapelusz” (ok. 1cm górnej części) i łyżką wydrążamy miąższ.
Migdały wrzucamy na średnio rozgrzaną patelnię i na małym ogniu prażymy ok. 2 minut z każdej strony. W tym czasie zalewamy rodzynki niedużą ilością wrzątku. Do dużej miski wrzucamy ser i rozdrabniamy go widelcem. Następnie dodajemy odsączone rodzynki, migdały, wlewamy miód i doprawiamy kardamonem. Całość wyrabiamy na gładką masę i faszerujemy tym pomidory. Tak przygotowane pomidory wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.
Cukinia z jajem
- 2 cukinie,
- 8 dużych jajek,
- biała część pora,
- 10dag pieczarek,
- 10dag boczku bez skóry,
- majonez,
- olej,
- sól, pieprz, kurkuma,
- natka pietruszki
Cukinie przekrajamy na pół (poziomo), wydrążamy gniazda nasienne, po czym wstawiamy ją na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
Jajka gotujemy na twardo. W tym samym czasie podsmażamy pieczarki i boczek na niedużej ilości oleju. Jaja tuż po ugotowaniu wsadzamy do lodowatej wody, obieramy, a następnie ucieramy na tarce o małych oczkach. Pieczarki i boczek po podsmażeniu przepuszczamy dwukrotnie przez maszynkę (na małych oczkach) i dodajemy do jajek. Pora kroimy drobno i dodajemy do reszty składników. Stopniowo dodając majonez wyrabiamy masę o pożądanej przez nas konsystencji. Całość doprawiamy solą, pieprzem i małą ilością kurkumy. Tym właśnie faszerujemy cukinie i odstawiamy na chwilę do lodówki. Podajemy posypane drobno zsiekaną natką.
Bakłażan tuńczykiem nadziany
- 1 duży bakłażan (lub 2 małe),
- puszka rozdrobnionego tuńczyka w ojelu,
- 120g kuskusa,
- 1 korniszon,
- 100g kukurydzy z puszki,
- sól, pieprz, chilli
- ser żółty
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Bakłażana przekrajamy wzdłuż na połowy i wstawiamy do pieca na 6 – 7 minut. W tym samym czasie zalewamy kuskus niedużą ilością wrzącej wody i odstawiamy na 2 – 3 minuty, żeby nasiąknął. Tuńczyka odsączamy z oleju i dodajemy do kuskusa. Korniszona kroimy w drobną kostkę i razem z kukurydzą wrzucamy do kuskusa z tuńczykiem. Całość doprawiamy do smaku (polecam dużo chilli), faszerujemy tym bakłażana, posypujemy startym serem żółtym i wstawiamy do piekarnika na 3 minuty.
Podawać gorące.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze