Jajka faszerowane tuńczykiem
KAROLINA • dawno temuProste i banalne połączenia z czasem mogą się nam znudzić i z chęcią sięgamy po coś bardziej wykwintnego, czego przygotowanie pochłania znacznie większą ilość czasu. Często jednak to właśnie bardzo łatwe w przyrządzaniu potrawy, z zaledwie kilku składników, są przez nas najczęściej jadane. Co więcej, dzięki temu, że opierają się one na niewielkiej liczbie produktów nie musimy sięgać po przetworzone składniki, które mają mniejsze wartości odżywcze i smakowe. To tylko niektóre z licznych zalet znania prostych przepisów na każdą okazję. Jednym z bardzo wdzięcznych produktów, które możemy zaserwować na śniadanie, obiad, kolację albo przystawkę na przyjęciu są jajka. Możliwe jest to dzięki wielu sposobom na ich przygotowanie. Nie czekaj i już teraz zobacz, jak zrobić wyśmienite jajka faszerowane tuńczykiem. Zanim to jednak nastąpi, warto jest dowiedzieć się więcej na temat wskazanej ryby.
Tuńczyk z puszki
Otóż tuńczyka zwykle możemy kupić w kilku postaciach: świeżej, wędzonej albo mrożonej ryby, lecz bardzo często sięgamy po tuńczyka z puszki. Konserwowanie żywności w ten sposób jest bardzo popularne i cieszy się dużym zastosowaniem. Przecież możemy sięgnąć nie tylko po ryby w puszkach, ale także mięso, a nawet warzywa i owoce, o czym mogą świadczyć chociażby pomidory albo mandarynki. I chociaż w większości przypadków najbardziej wartościowe są świeże produkty, to jednak jedzenie przechowywane w puszce także zachowuje wiele właściwości. Na co należy zwracać uwagę, wybierając tuńczyka w takiej postaci? Zwykle mamy do czynienia z tuńczykiem w sosie własnym i oleju. Osoby dbające o sylwetkę powinny zdecydowanie wybierać pierwszy wariant, zwłaszcza że dietetycy mówią o tym, iż połączenie tłuszczu rybnego i roślinnego nie jest dla naszego organizmu korzystne. Oprócz tego możemy zdecydować się na tuńczyka w kawałkach i rozdrobnionego. Kupując kawałki tuńczyka, musimy zapłacić nieco więcej, jednakże jakość mięsa będzie znacznie lepsza. Kiedy już wybierzemy odpowiednią puszkę, możemy przygotować wiele ciekawych potraw z tuńczykiem, do których zaliczyć trzeba pasty na kanapki albo sałatki. Ciekawym pomysłem są takżejajka faszerowanetą niezwykłą rybą. Jesteś ciekawa, jak je przygotować? Nie czekaj i już teraz poznaj pomysł najajka nadziewane tuńczykiem.
Przepis na jajka faszerowane tuńczykiem
Do zrealizowania przepisu na jajka faszerowane tuńczykiembędziesz potrzebowała następujących składników:
- 8 jajek,
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym,
- 4 łyżki majonezu,
- 1 łyżeczka chrzanu,
- sól,
- pieprz,
- szczypiorek.
Sposób przygotowania:
Jajka gotujemy na twardo. Następnie obieramy je i wyjmujemy z nich żółtka. Kolejnym krokiem jest połączenie żółtek z tuńczykiem, majonezem i chrzanem. Całość dokładnie ucieramy, by powstała jednolita masa, którą następnie uzupełniamy miejsca po żółtkach. Na talerzu umieszczamy majonez posypany posiekanym szczypiorkiem i układamy na nim jajka. Całość solimy i pieprzymy do smaku. Talerz możemy ozdobić plasterkami pomidora i szczypiorkiem.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze