Przepis na sałatkę z tuńczyka
ALICJA • dawno temuTuńczyk ma wiele zalet. Jest lekkostrawny i nietuczący, gdyż nie zawiera węglowodanów. Dostarcza duże ilości łatwo przyswajalnego białka, witaminę A i D. Wzmacnia nasze serce dzięki zawartości kwasu Omega-3. Znakomicie sprawdza się składnik sałatek. Przykładowa sałatka z tuńczykiem poniżej.
Sałatka z tuńczykiem
Składniki na sałatkę:
- puszka tuńczyka w sosie własnym,
- ogórek kiszony,
- łyżka drobno pokrojonej żółtej papryki,
- 3 suszone pomidory posiekane w drobną kostkę,
- łyżka pokrojonych w plasterki czarnych oliwek,
- łyżka drobno posiekanej cebuli,
- świeże zioła.
Sos: wymieszaj razem: łyżkę oliwy z oliwek, łyżkę octu balsamicznego, łyżkę majonezu.
Dodatki: pomidor, kiełki, sól i pieprz do smaku, ewentualnie odrobina sosu tabasco.
Sposób przyrządzenia:
Umyj pomidora i pokrój na plasterki. Rozłóż na półmisku i przypraw solą i pieprzem. Odcedź tuńczyka i wymieszaj ze składnikami na sałatkę. Dodaj sos i odrobinę tabasco. Wyłóż sałatkę na półmisek z pomidorami. Posyp kiełkami. Smacznego!
Potrawy z tuńczykiem
Tuńczyk może być spożywany w marynacie, wędzony, suszony, a także na surowo. Wzbogaca smak dan gorących, sałatek i wypieków. Na bazie tuńczyka przyrządza się zupy, sosy, sałatki, kanapki. Bardzo smaczne są filety z tuńczyka. Najłatwiej dostać je w postaci mrożonej. Rozmrażaj filet pod strumieniem ciepłej wody lub w lodówce. Aby pozbyć się nieprzyjemnego zapachu ryby skrop tuńczyka cytryną.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze