Odpowiednio przyrządzone sałatki z dodatkiem aromatycznych ziół stanowią atrakcję wszystkich spotkań towarzyskich, cieszą się największą popularnością i najszybciej znikają ze stołu. By były naprawdę smaczne, należy przygotować je co najmniej godzinę wcześniej, wtedy wszystkie składniki utworzą harmonijną całość. Sałatka z tuńczyka jest zdrowa, smaczna, łatwa w przygotowaniu i może stanowić samodzielny posiłek.
Składniki:
2 puszki tuńczyka w sosie własnym,
¾ szklanki ryżu,
puszka kukurydzy,
mały słoik papryki marynowanej,
10 dag zielonych oliwek,
4 łyżki oliwy z oliwek,
4 łyżki ostrego ketchupu,
natka pietruszki,
sól, ostra mielona papryka,
kilka liści sałaty.
Jak przyrządzić?
Ryż ugotować na sypko w lekko osolonej wodzie.
Tuńczyka odsączyć, podzielić widelcem na małe cząstki, połączyć z ostudzonym ryżem.
Dodać pokrojoną w kostkę paprykę, oliwki przekrojone na pół, kukurydzę.
Oliwę połączyć z ketchupem, doprawić solą i ostrą papryką i ucierać aż składniki połączą się ze sobą.
Sos dodać do sałatki i starannie wymieszać.
Wstawić na godzinę do lodówki.
Jak podawać?
Podawać na liściach sałaty. Posypać natką pietruszki oraz oliwkami.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 70 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 15 zł |