Składniki:
- brzoskwinia z puszki,
- czosnek,
- tuńczyk (w sosie własnym lub w oleju),
- majonez,
- jogurt naturalny,
- sól,
- pieprz.
Jak przyrządzić?
Brzoskwinie odcedzić z soku. Połówki brzoskwiń ułożyć na półmisku (dziurą po pestce do góry). Na każdą brzoskwinię nałożyć tuńczyka (w dziurę po pestce). Sos robimy z majonezu i jogurtu naturalnego (może być pół na pół - jak kto lubi). Dodajemy czosnek wyciśnięty przez praskę oraz sól i pieprz do smaku. Całość mieszamy.
Sos wstawiamy do lodówki na 15 min., żeby się "przegryzł". Nastepnie sosem polewamy przygotowane wcześniej brzoskwinie.
Jak podawać?
Na półmisku z zielonym przybraniem dla kontrastu do koloru brzoskwiń.
Życzę miłych doznań smakowych!
Uwagi:
Jest to propozycja dla ludzi odważnych, kochajacych zaskakujace połączenia.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 25 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | średnio dużo |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Maja |