Danie z tuńczykiem
DAMIESA • dawno temuJeśli nie często zdarza się Wam wybrać rybę, jako danie obiadowe w zestawieniu z pożywną surówką, to być może dacie się przekonać na jej sprytne wkomponowanie w inne potrawy? Oto kilka propozycji.
Sałatka z tuńczykiem – świetnie będzie smakować, jeśli tę rybę zestawimy z ryżem i warzywami. Możemy tu użyć np. kukurydzę w puszce, zielony groszek i czerwoną fasolkę. Dla osłodzenia smaku świetnie nada się ananas. Całość mieszamy z majonezem i doprawiamy solą i pieprzem.
Spaghetti z tuńczykiem – aby je przygotować gotujemy makaron, a następnie podsmażamy cebulę na oliwie z oliwek wraz z czerwoną papryką. Do niej wrzucany poszatkowanego tuńczyka i gdy składniki będą już miękkie dolewamy do całości sos Napoli połączony z 200 ml wody. Całość mieszamy, aż do powstania gęstej masy. Wierzch spaghetti posypujemy serem żółtym i gotowe!
Zapiekanka z tuńczykiem i makaronem – pierwszym krokiem jest przygotowanie sosu. Uzyskamy go podsmażając cebulkę i dodając do niej kolejne składniki dania, np. poszatkowane pomidory, kilka ząbków czosnku, pieczarki i oczywiście rybę. Na koniec do tak przyrządzonych składników dodajemy przecier pomidorowy i posypujemy oregano. Składniki umieszczamy w żaroodpornym naczyniu z wcześniej ugotowanym makaronem i dokładnie mieszamy. Wierzch potrawy posypujemy parmezanem i tartą bułką.
Risotto z tuńczykiem - można je wykonać łącząc rybę z cukinią i pomidorami. Do tego dodajemy zeszkloną cebulkę, czosnek i mieszamy z ryżem, dolewając nieco bulionu, by potrawa nie stała się zbyt sucha. Danie przed podaniem dekorujemy natką pietruszki.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze