Zupa krem – czyli jak rozgotować, żeby było smacznie
MICHAŁ PAWEŁCZYK • dawno temuZupa znów rozgotowana? A może tym razem, dla odmiany, niedogotowana? Nie możesz się zdecydować, co do niej dodać – ziemniaki, ryż, makaron, lane ciasto? Poniżej podaję rozwiązanie dla tych z Was, które mają takie problemy. Kremy nie wymagają dużo pracy, są proste w przygotowaniu, smaczne i dobrze wyglądają.
Krem z cukinii
- 500g cukinii,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 500ml wywaru z warzyw,
- szczypta posiekanych, świeżych listków kolendry,
- 100ml śmietany,
- cukier, sól, pieprz,
- olej
Cebulę obieramy ze skórki, dość drobno kroimy i wrzucamy na patelnię (jeżeli mamy wystarczająco dużą patelnię, proponuje gotować zupę w niej. Jeśli nie – całość robimy w garnku) na rozgrzany tłuszcz. Dodajemy rozgniecione ząbki czosnku. Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach i również wrzucamy na patelnię. Całość szklimy, dorzucamy ½ kolendry i zalewamy wywarem warzywnym. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobina cukru. Gotujemy pod przykryciem ok. 20 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Gdy tak się stanie blendujemy naszą zupę do otrzymania gładkiej konsystencji. Przed samym podaniem, na talerzu, wlewamy do zupy po łyżce stołowej śmietany (śmietana powinna osiąść na zupie – możemy nawet „narysować” śmietaną wzorek) i posypujemy kolendrą.
Krem z dyni na słodko
- 1kg dyni (bez pestek, skóry i miękkiej otoczki),
- 500ml mleka,
- 50g mąki pszennej,
- 70g masła,
- 1 łyżka konfitury brzoskwiniowej,
- cukier, sól, pieprz
Dynię drobno kroimy i podsmażamy chwilkę na maśle (aż zmięknie). Następnie dodajemy konfiturę brzoskwiniową i zalewamy niedużą ilością wody. Gdy dynia już będzie prawie rozgotowana dolewamy mleko i gotujemy jeszcze 10 minut. Całość przecieramy przez sitko o drobnych oczkach, z powrotem kładziemy na ogień i doprawiamy cukrem i odrobiną soli i pieprzu. Z mąki i wody tworzymy zawiesinę (rozpuszczamy mąkę w takiej ilości wody, aby otrzymać jednolitą, białą ciecz) i powoli dodajemy do zupy, cały czas mieszając rózgą, aż zgęstnieje.
Krem z pomidorów
- 1kg twardych pomidorów,
- 1 średnia marchewka,
- 1 średnia cebula,
- 1 małe jabłko,
- 250 ml wody,
- 100g masła
- cukier, sól, pieprz
Cebulę drobno kroimy i podsmażamy ją na maśle w dość dużym garnku. Marchewkę i jabłko obieramy ze skórki, ścieramy na tarce o grubych oczkach i wrzucamy do cebuli. Smażymy całość ma niedużym ogniu aż do miękkości, od czasu do czasu mieszając. W międzyczasie pomidory obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Następnie dodajemy je do garnka i solimy odrobinę. Gdy pomidory się już rozgotują dolewamy wodę i doprawiamy do smaku. Gdy zupa się już zagotuje zdejmujemy ją z ognia i blendujemy dokładnie do otrzymania gładkiej i jednolitej konsystencji.
Jak sami widzicie, nawet rozgotowane zupy mogą być częścią wspaniałego obiadu. A i na zimne popołudnia będą jak znalazł…
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze