Kilka faktów o jajkach
DAMIESA • dawno temuChoć opinie na temat ich wpływu na zdrowie były podzielone, to finalnie doceniono ich niebagatelny wpływ na organizm i polecane są w wielu dietach.
Jajka zawierają najwyższej jakości białko, sporo aminokwasów, które odpowiadają za prawidłowy rozwój mięśni, a także mikroelementy takie jak np. fosfor, wapń, magnez, potas, cynk, czy selen, które przyczyniają się do poprawy odporności organizmu. Wszystkie substancje zawarte w jajku są bardzo łatwo przyswajalne przez człowieka. Do tego warto wspomnieć, że witaminy z grupy D zawarte w jajkach wzmacnają kości i zęby, do tego mają w swoim składzie niezbędną do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego witaminę B12, witamina A poprawia wzrok i chroni przed promieniowaniem UV, zaś witamina E przeciwdziała procesom starzenia.
Choć pojawiały się opinie o szkodliwości jajek ze względu na dużą ilość cholesterolu zawartą w żółtku, to badania wykazały, że zdrowe tłuszcze nienasycone omega-3 i omega-6, znacząco zmniejszają destruktywny wpływ cholesterolu.
A co poza tym?
Jaka gotowane są o wiele zdrowsze, niż smażone. Dzieje się tak dlatego, że do smażenia używamy tłuszczu, który obniża wartość jajek.
Zimne jajka pękają przy gotowaniu.Warto zawsze trochę odczekać po wyjęciu ich z lodówki.
Dłuższe gotowanie obniża wartość odżywczą jajek. Optymalny czas to do max. 10 minut. W przeciwnym razie tworzy się relacja siarki z żelazem, czego efektem jest zielona warstewka osadzona na żółtku, która nie wygląda apetycznie, a do tego jest niezdrowa.Jedzenie ok. 10 jaj tygodniowo nie jest w stanie zaszkodzić organizmowi człowieka
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze