Pieczone warzywa
KAROLINA • dawno temuChyba każda z nas ma jakieś zastrzeżenia do swojego wyglądu, z którymi próbuje z różnym skutkiem, choć wytrwale walczyć. Mogą one dotyczyć pojawienia się jakichś niedoskonałości, które ostatecznie przecież dodają nam uroku. Trudno pojąć takie tłumaczenie w związku z pojawieniem się zbędnych kilogramów. W trosce o ich zrzucenie na pewno nieraz podejmowałaś kończące się fiaskiem różne diety odchudzające, które na własnej skórze wypróbowały i podsunęły ci pod nos cieszące się z nowego wyglądu koleżanki. Jednakże większość z nich jest tak restrykcyjna, że gdy nawet na danej diecie będziemy przez kilka tygodni, to tuż po jej zakończeniu nie możemy się powstrzymać od jedzenia, co w konsekwencji prowadzi do pojawienia się efektu jo-jo. Jedyną skuteczną i rozsądną drogą nie jest zaprzestanie odchudzania się przez jakiś czas, a zmienienie swojego jadłospisu na całe życie. Najlepszym pod względem zdrowotnym oraz niewątpliwie smakowym sposobem na zdrową dietę jest włączenie do niej jak największej ilości warzyw. Ich jedzenie wcale nie musi być nudne i ograniczać się do tego, że gotujemy je z dodatkiem soli albo ewentualnie spożywamy surowe. Zobacz, w jaki sposób można jeść warzywa, jakie mogą wyniknąć z tego korzyści, a także poznaj przepis na zapiekane pieczone warzywa.
Jedzenie warzyw
W telewizji coraz częściej możemy spotkać się z informacjami na temat próby kształtowania właściwych nawyków żywieniowych poprzez zaopatrywanie sklepików szkolnych w owoce i warzywa. O zaletach tej akcji można by mówić wiele, jednakże co mamy zrobić, kiedy miłość do chipsów, cukierków i jedzenia typu fast food zadomowiła się w nas już na dobre? Otóż jedynym wyjściem z tej sytuacji jest przede wszystkim posiadanie dużych pokładów chęci, a także wiedzy na temat, jak osiągnąć zamierzony cel. Jedzenie warzyw nie cieszy się popularnością z kilku powodów. Każdy z nas doskonale wie, że warzywa w diecie są elementem podstawowym i to właśnie po nie powinniśmy sięgać. Okazuje się jednak, że nie bardzo wiemy, jak je jeść. I choć każdy zna jakiś przepis na warzywa, to niestety albo nie jest on zbyt smaczny, albo dotyczy tylko produktów dostępnych sezonowo. Warto zdać sobie sprawę z tego, że te niezwykle bogate w witaminy i minerały produkty spożywcze bardzo łatwo jest ugotować, usmażyć, wysuszyć, a nawet upiec. Dzięki temu otrzymamy pyszną zupę ogórkową, wyśmienite leczo, zapiekankę z cukinii bądź sałatkę z brokułów. Łatwym sposobem na przygotowanie lekkiego obiadu jest przyrządzenie warzyw pieczonych. Dzięki tego typu obróbce otrzymamy aromatyczne, dietetyczne i ciekawe w smaku danie. Nie czekaj zatem i wykonaj poniższy przepis na pieczone warzywa.
Przepis na pieczone warzywa
Do przyrządzenia pieczonych warzyw będziesz potrzebowała:
- 1 małej cukinii,
- 3 pomidorów,
- 2 cebul,
- 1 papryki czerwonej,
- 1 papryki zielonej,
- tymianku,
- rozmarynu,
- soli,
- pieprzu,
- oliwy z oliwek.
Cukinię należy dokładnie umyć i pokroić na niewielkie pasterki. Następnie powinna ona zostać natarta solą i odstawiona na kilka godzin, aby wydostał się z niej nadmiar wody.
Cebule trzeba obrać i pokroić w piórka. Możemy dać różne ich odmiany, co wzbogaci smak i wygląd naszej potrawy. Pomidory oraz papryki należy umyć, a także pozbyć się z nich nasion. Kolejnym krokiem jest pokrojenie ich na średniej wielkości kawałki.
Blacha powinna być posmarowana oliwą z oliwek. Kładziemy na niej wszystkie warzywa i pieczemy przez około 25–30 minut.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze