Gęś pieczona - dla całej rodziny
OLIWKA . • dawno temuJak dawno temu jadłaś gęś? Już nie pamiętasz, prawda? A może warto przypomnieć sobie stare, dobre czasy. Przepis na pieczoną gęś wcale nie jest skomplikowany. Wprawdzie ptak musi dość długo przebywać w piekarniku, ale nakarmisz nim ośmioosobową rodzinę, więc chyba warto. Do świetny pomysł na świąteczny obiad.
Przygotuj:
- gęś
- 3 garście soli
- garść pieprzu
- 2 garście majeranku
- jabłka ze skórką
1. Najpierw musisz zająć się gęsiną. Najlepiej jeśli przez kilka godzin będziesz ją moczyła w roztworze soli i wody.
2. Po takim zabiegu nie musisz już nacierać gęsi solą, ale inne przyprawy są bardzo pożądane.
3. Natrzyj więc mięso (od zewnątrz u od wewnątrz) majerankiem i pieprzem.
4. Jałowiec powtykaj pod skórkę, a kilka ziaren wrzuć do środka.
5. A teraz owoce, bo to będzie oczywiściepieczonagęś z jabłkami. Pokrój je na ćwiartki, usuń gniazda nasienne i wypchaj nimi gęś.
6. Zaszyj mięso lub zapnij je wykałaczkami.
7. Włóż gęś do piekarnika i co jakiś czas polewaj ją wytopionym sosem.
8. Gęś możesz piec w żeliwnej brytfannie. Najpierw nastaw piekarnik na maksymalną temperaturę, a po godzinie zmniejsz ją do 200 st. Piecz gęś godzinę na każdy kilogram. Smacznego!
Więcej na temat gęsi znajdziesz na www.smacznages.jejkuchnia.pl/
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze