Zapiekane jabłka z cynamonem
DAMIESA • dawno temuStanowią świetną przekąskę, a do tego zamiast pustych kalorii, jakie spożyłybyśmy, zajadając się ulubionym batonikiem, owoce te dadzą nam moc witamin. To, co powinno Was przekonać, to fakt, iż wprowadzając taki zdrowy nawyk do naszego jadłospisu, zyskujemy na zdrowiu, a tracimy na wadze. Pieczone jabłka czas zacząć!
Pieczone jabłka — przepis
Jabłka należy umyć, a następnie obrać ze skórki i podzielić na ćwiartki. Ze środka delikatnie usuwamy gniazda nasienne za pomocą łyżeczki. Następnie owoce maczamy w ciekłym miodzie i obtaczamy w cynamonie, by przyprawa dobrze przylgnęła. Jabłka można także ponadziewać goździkami. Kiedy owoce będą już gotowe, wkładamy je do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni i zapiekamy około 20 minut, aż się ładnie zarumienią.
Jabłka pieczone z żurawiną
Innym smakowitym pomysłem na pieczone jabłka może być przygotowanie ich w połączeniu z żurawiną. Wystarczy owoce przekroić na pół w linii poziomej, wydrążyć z nich gniazda nasienne i do środka włożyć to pyszne nadzienie.
Wariacji na ten temat jest bardzo wiele, dlatego zachęcam do eksperymentowania!
Przysmak możemy serwować z lodami posypanymi rodzynkami i pokruszonymi orzechami lub użyć słodkiego sosu. Ale jabłka równie świetnie będą smakować bez tych dodatków, o ile nie lepiej! Polecam!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze