Barszcz czerwony zabielany
OLIWKA . • dawno temuBarszcz czerwony zabielany to świetny pomysł na obiad każdego dnia. Nie martw się tylko, nie ma z nim aż tak dużo pracy. Wystarczy trochę buraczków i kilka innych prostych produktów, by stworzyć pyszną zupę. Pamiętaj, że buraki świetnie wpływają na cerę.
Przygotuj:
- 2 litry bulionu warzywnego (może być z kostki)
- 70–80 dag buraków
- 2/3 szklanki śmietany (22%)
- łyżka mąki
- zakwas buraczany (domowy lub z butelki)
- sól
- pieprz
- cukier
- listek laurowy
- 2–3 ziarenka ziela angielskiego
1. Przepis na barszcz zbielany każe zacząć od obrania buraków i pokrojenia ich w cienkie plasterki.
2. Wrzuć warzywa do gorącego bulionu, dodaj łyżkę cukru, listek laurowy i ziele angielskie.
3. Doprowadź pyszne danie do wrzenia, przykryj i odstaw na całą noc.
4. Rano barszcz czerwony będzie miał wspaniałą, intensywną barwę. Przecedź go wtedy, podgrzej, a następnie dodaj śmietanę wymieszaną z mąką. Możesz też dolać odrobinę zakwasu na barszcz czerwony.
5. Wymieszaj zupę buraczkową i gotuj przez 2 minuty.
6. Przypraw obiad do smaku.
7. Barszcz zabielany będzie smakował jeszcze lepiej, jeśli podasz do niego ziemniaki okraszone skwarkami (oczywiście ziemniaki serwujemy w osobnym naczyniu). Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze