Placki ziemniaczane z sosem - jak szybko i jak świetnie
OLIWKA . • dawno temuPrzepis na placki ziemniaczane jest bardzo prosty, ale zawsze warto podawać je z sosem, danie zyskuje wtedy zupełnie nowy wymiar. Najbardziej popularne są placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym, a co byś powiedziała na placki ziemniaczane z sosem pomidorowym? Aż ślinka cieknie. Sama spróbuj.
Przygotuj:
- kilogram ziemniaków
- 2 jajka
- 3 cebule
- paprykę
- koncentrat pomidorowy
- natkę
- sól
- pieprz
- cukier
- mieloną słodką paprykę
- listek laurowy
- mąkę
- olej do smażenia
1. Najpierw przygotuj placki ziemniaczane. Obierz je i zetrzyj. To samo zrób z 2 cebulami. Odlej nadmiar płynu.
2. Do masy ziemniaczanej dodaj jajka, 2 łyżki mąki oraz sól i pieprz.
3. Możesz już zabrać się zasos pomidorowy, a może raczej sos paprykowy do placków ziemniaczanych.
4. Pokrój cebulę w talarki a paprykę w paski. Podsmażaj warzywa na oleju przez 3–4 minuty.
5. Placki ziemniaczane z sosem są już coraz bliżej twojego podniebienia. Dodaj teraz do sosu przecier pomidorowy, podlej niewielką ilością wody, dopraw solą, pieprzem, mieloną papryką, odrobiną cukru, wrzuć listek laurowy. Duś sos około 15 minut.
6. Usmaż teraz pyszne placki ziemniaczane i polej je znakomitym sosem. Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze