Składniki:
Na placki: 1 kg ziemniaków, 4-5 łyżek mąki, 1 jajko, szczypta soli, pół pęczka szczypiorku.
Na sos: 1/2 l śmietany 18%, 30 dag boczku wędzonego, pół pęczka szczypiorku.
Jak przyrządzić?
Placki: Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać: mąkę, jajko, sól i drobno pokrojony szczypiorek, dokładnie wymieszać. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu dowolnej wielkości placki. Sos: Boczek pokroić w kostkę i usmażyć, gorący wlać do śmietany, dodać pokrojony drobno szczypiorek i dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki przynajmiej na 2 godziny przed podaniem.
Jak podawać?
Placki polać sosem.
Uwagi:
Sos można przygotować dzień wcześniej, będzie lepszy.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Autor | Sylwia |