Placki ziemniaczane z sosem

Przepis kulinarny

Składniki:

Na placki: 1 kg ziemniaków, 4-5 łyżek mąki, 1 jajko, szczypta soli, pół pęczka szczypiorku.
Na sos: 1/2 l śmietany 18%, 30 dag boczku wędzonego, pół pęczka szczypiorku.

Jak przyrządzić?

Placki: Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać: mąkę, jajko, sól i drobno pokrojony szczypiorek, dokładnie wymieszać. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu dowolnej wielkości placki. Sos: Boczek pokroić w kostkę i usmażyć, gorący wlać do śmietany, dodać pokrojony drobno szczypiorek i dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki przynajmiej na 2 godziny przed podaniem.

Jak podawać?

Placki polać sosem.

Uwagi:

Sos można przygotować dzień wcześniej, będzie lepszy.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania30 min.
Trudnośćprosty
Porcje4
Kalorycznośćwysoka
AutorSylwia

Placki ziemniaczane z sosem: Podobne przepisy

Placki ziemniaczane z sosem: wypróbuj również

Powiązane Tematy