Jak zrobić placki ziemniaczane?
DAMIESA • dawno temuSwojskie danie, które pozostawia przyjemne uczucie sytości w żołądku, a jednocześnie stanowi smaczną alternatywę dla kanapek, jako danie na kolację. Co więcej, taki posiłek jest także idealny dla wegetarian. Czas jego przygotowania wbrew pozorom nie jest tak długi. Zresztą przekonaj się sama!
Jaki jest przepis na placki ziemniaczane? Można je przygotować na dwa sposoby. Podstawowa receptura opiera się na połączeniu drobno startych ziemniaków (pamiętaj o odsączeniu z nich nadmiaru wody) z zeszkloną cebulką, dodaniu do papki jajka, mąki i doprawienie majerankiem, solą i pieprzem. Tak przyrządzone placki smażymy na oliwie z oliwek, aż skórka stanie się złocista i chrupiąca.
Placki ziemniaczane z sosem
Kremowy sos, to świetny pomysł na dodatek do naszych placków. Polecam przygotowanie czosnkowego, pieczarkowego lub pomidorowego.
Placki ziemniaczane z serem
Będą świetnie smakować, jeśli w trakcie przygotowywania masy dodamy do niej starty ser żółty. Do niego pasuje zaś odrobina papryki, pomidorów czy nawet posiekana szynka, więc możesz wykorzystać także takie składniki. Taki kulinarny eksperyment na pewno się opłaci!
Takim rumianym placuszkom na stole trudno się oprzeć! Można je podawać także ze śmietaną lub posypane cukrem. Warto udekorować je natką pietruszki.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze