Pyszne placki ziemniaczane
DAMIESA • dawno temu„Pyra” to po poznańsku ziemniak. Bogactwo dań, jakie można wykonać na bazie tego warzywa jest niezliczona. Jedną z potraw, która nie wymaga wyjątkowych umiejętności kucharskich są placki ziemniaczane. Są potrawą smaczną, zdrową i stwarzającą spore pole do popisu w kwestii eksperymentowania ze składnikami i dodatkami. To sztandarowe danie kuchni staropolskiej, dlatego wiedza jak je wykonać jest niemal obowiązkowa!
Zalety placów ziemniaczanych
Taka zdrowa przekąska jest bardzo prosta w wykonaniu, a do tego bogata w wartości odżywcze. Ziemniaki są bowiem bardzo lekkostrawne i obniżają poziom złego cholesterolu, a do tego nie dostarczają zbyt wielu kalorii, bo w 100 gramach jest jedynie ok. 70 kcal. Ten rodzaj warzywa cechuje także bogactwo wartościowych składników, które są łatwo przyswajalne. Można tu znaleźć witaminy z grupy B, a także A, PP i C oraz cenne pierwiastki takie jak fosfor, magnez, wapń czy żelazo.
Zaletą ziemniaków jest niewątpliwie fakt, że stanowią źródło błonnika, który działa jak miotełka i wymiata szkodliwe substancje z przewodu pokarmowego. Dodatkowo pozostawia w żołądku przyjemne uczucie sytości, co wspomaga odchudzanie i zmniejsza apetyt. Aby cieszyć się szczupłą sylwetką, należy jednak przestrzegać jednej zasady — nigdy nie należy łączyć ich z mięsem, bo mieszanka tłuszczów i węglowodanów nie wpływa pozytywnie na figurę i w takim zestawieniu powoduje tycie.
Warto wiedzieć, że młode ziemniaki mają najwięcej minerałów tuż pod skórką, zatem podczas ich przyrządzania warto je obierać bardzo cienko lub usunąć skórkę dopiero po ich upieczeniu czy ugotowaniu.
Przepis na placki kartoflane
Taki rodzaj dania przygotowuje się z surowych startych ziemniaków, do których można dodawać świeże zioła, np. koperek czy tymianek, a także inne warzywa, np. marchewkę, cukinię, cebulkę czy paprykę. Znakomicie smakują także placki ziemniaczane z pieczarkami. Słowem: kreatywność i otwartość na kulinarne eksperymenty jest tutaj mile widziana! Dobrym pomysłem jest także wykorzystanie drobno poszatkowanej wędliny czy sera żółtego. Jak brzmi podstawowy przepis na placki ziemniaczane? Otóż potrzebne składniki to: 4 średniej wielkości ziemniaki, 2 cebule, 2 jajka, olej do smażenia, 2 łyżki mąki oraz sól i pieprz do przyprawienia. Aby placki z ziemniaków stały się bardziej aromatyczne, dobrym rozwiązaniem jest dodanie do nich imbiru lub oregano. Co ciekawe, można także pokusić się o upieczenie placków w piekarniku, przez co zmniejszyć ich wartość kaloryczną, eliminując dodatek tłuszczu.
Ziemniaki i cebulę należy zetrzeć na drobnych oczkach, a następnie dokładnie odcisnąć nadmiar soku. Ominięcie tego etapu może spowodować, że placki będą zbyt wodniste i będą się rozpadać podczas smażenia. Następnie należy dodać do nich jajko i mąkę, a następnie doprawić solą oraz pieprzem. Tak przyrządzoną masę dzieli się na małe porcje, a następnie kładzie na rozgrzanym tłuszczu, lekko rozpłaszczając ciasto na cienki placek. Po usmażeniu powinny mieć ładny złocisty kolor i chrupiącą skórkę. Najlepiej podawać je z kefirem lub sosem czosnkowym lub serwować jako dodatek do mięsa czy ryb. Wyśmienicie będą także komponować się z pomidorkami koktajlowymi.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze