Jak zrobić placki po węgiersku?
OLIWKA . • dawno temuPlacki ziemniaczane lubią chyba wszyscy. Przygotowuje się je szybko, łatwo i są bardzo tanie. To sposób na obiad, kiedy nic innego nie przychodzi ci do głowy. Jeśli chcesz, by twoje danie było bardziej kolorowe i znacznie ciekawsze, zrób jeszcze gulasz. I tak na stole zawitają pyszne placki po węgiersku.
Przygotuj:
- pół kilograma ziemniaków
- jajko
- łyżkę mąki pszennej
- łyżkę mąki ziemniaczanej
- łyżkę posiekanej natki pietruszki
- 10 dag startego żółtego sera
- sól, pieprz
- śmietanę
- olej
A na gulasz:
- pół kilograma wieprzowiny
- 150 dag fasolki szparagowej
- marchewkę
- cebulę
- 2 papryki
- łyżkę masła
- łyżeczkę słodkiej papryki
- szczyptę ostrej papryki
- kostkę rosołową
- 2 ząbki czosnku
- bazylię, oregano, sól, pieprz
Krok 1
Zetrzyj ziemniaki i cebulę.
Krok 2
Dodaj pietruszkę, ser i mąkę. Wymieszaj wszystko i dopraw do smaku solą i pieprzem.
Krok 3
Nakładaj placki ziemniaczane na rozgrzany olej i smaż z obu stron.
Krok 4
Pokrój wieprzowinę (to naważniejsz składnik palcków po węgiersku) w kostkę, dodaj przyprawy i obtocz w mące. Podsmaż, a następnie odlej nadmiar tłuszczu i odstaw.
Krok 5
Posiekaj cebulę i przysmaż na maśle. Dodaj mięso i zalej szklanką bulionu. Duś tak długo, aż mięso będzie zupełnie miękkie.
Krok 6
Teraz dorzuć pokrojone warzywa, przyprawy i podgrzewaj aż zmiękną.
Krok 7
Placki po węgiersku już gotowe. Teraz wystarczy jej odpowiednio podać. Połóż na talerzu placek ziemniaczany, nałóż na niego gulasz z wieprzowiny, a na samej górze niech znajdzie się jeszcze jeden placek. Jeszcze tylko śmietana. I można jeść pyszne placki po węgiersku.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze