Rodzaje miodu
KAROLINA • dawno temuCzasami każdy z nas ma chwile słabości i nieposkromioną ochotę na słodycze. Mimo tego, że zdrowy rozsądek odradza nam zajadanie się cukierkami, lodami, ciastami i tortami, to nie zawsze potrafimy odmówić sobie chwili przyjemności. Istnieje jednak niezawodny sposób na zdrowe i dietetyczne zaspokojenie swoich pragnień. Wystarczy biały cukier zamienić na naturalny miód.
Jak powstaje miód?
Jedzenie miodu kojarzy nam się przede wszystkim z bohaterem popularnej w dzieciństwie bajki – z niedźwiadkiem oraz z pszczółkami. Miód od dawna pojmowany był bardzo pozytywnie, na co do dziś wskazuje popularne powiedzenie: "kraina mlekiem i miodem płynąca". Zazwyczaj kupujemy go, gdy jesteśmy przeziębieni lub mamy zamiar napić się rozgrzewającej herbaty z miodem. Niestety z czasem wzrostu popularności cukru i różnego rodzaju słodzików sięgamy po niego coraz rzadziej, a co za tym idzie, wiemy o nim coraz mniej. Niemal wszyscy zdają sobie sprawę z tego, że to płynne złoto zawdzięczamy wytrwałej pracy całej pasieki, lecz nie wiemy, w jaki sposób się ona odbywa. Otóż miód jest słodkim w smaku produktem spożywczym, który wytwarzają pszczoły. Odbywa się to poprzez zbieranie przez owady nektaru kwiatowego lub innych słodkich soków wydzielanych przez rośliny, przetwarzanie ich i gromadzenie w plastrach zamieszczonych w pasiece. Pszczoły bowiem przy pomocy enzymów trawiennych i kwasu mrówkowego przekształcają spożyte cukry złożone w cukry proste. Z uwagi na to, z jakiej rośliny owady zbierają nektar, wytwarzane przez nie miody mogą różnić się kolorem, smakiem i właściwościami. W sklepach możemy spotkać się z produktami o kolorze jasnożółtym, lecz także ciemnobrązowym. Poza tym świeże miody mają postać płynną, podczas gdy nieco starsze krystalizują się i gęstnieją. Nie wpływa to jednak w żaden sposób na ilość wartości odżywczych, ani na przydatność do spożycia. Jeżeli chcemy, by miód miał ponownie konsystencję płynną, wystarczy włożyć słoik do ciepłej wody.
Rodzaje miodu pszczelego
Rodzaje miodów wyróżnia się, uwzględniając rośliny, z których pszczoły zbierały pyłki albo soki roślinne. Dzielą się przede wszystkim na miody kwiatowe –które powstały wskutek przetworzenia pyłków oraz miody spadziowe – których produkcja oparta jest na spadzi.
W obrębie miodów kwiatowych na uwagę zasługują:
- Miód lipowy – można go poznać po dość ostrym smaku i nucie goryczki. Jest niezwykle pomocny w walce z przeziębieniem, grypą i chorobami układu oddechowego.
- Miód wrzosowy – ma kolor i smak zbliżony do lipowego, jednak posiada intensywny aromat wrzosu. Zaleca się jego spożywanie w ramach profilaktyki, bowiem wzmacnia system obronny człowieka.
- Miód akacjowy – to bardzo słodki miód, którego spożywanie łagodząco działa na układ pokarmowy. Bardzo lubiany przez smakoszy słodyczy i często zamiennie stosowany z cukrem.
Spożywanie miodu przynosi zatem szereg korzyści i wcale nie musi być monotonne, dlatego też jedzenie go zamiast cukru jest bardzo korzyste nie tylko z uwagi na walory smakowe, lecz i pozytywne oddziaływanie na zdrowie.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze