Rodzaje miodu
KAROLINA • dawno temu![](https://m.kafeteria.pl/miodus-09f0b26c30feef1409d5b1a41,730,0,0,0.jpg)
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Czasami każdy z nas ma chwile słabości i nieposkromioną ochotę na słodycze. Mimo tego, że zdrowy rozsądek odradza nam zajadanie się cukierkami, lodami, ciastami i tortami, to nie zawsze potrafimy odmówić sobie chwili przyjemności. Istnieje jednak niezawodny sposób na zdrowe i dietetyczne zaspokojenie swoich pragnień. Wystarczy biały cukier zamienić na naturalny miód.
Jak powstaje miód?
Jedzenie miodu kojarzy nam się przede wszystkim z bohaterem popularnej w dzieciństwie bajki – z niedźwiadkiem oraz z pszczółkami. Miód od dawna pojmowany był bardzo pozytywnie, na co do dziś wskazuje popularne powiedzenie: "kraina mlekiem i miodem płynąca". Zazwyczaj kupujemy go, gdy jesteśmy przeziębieni lub mamy zamiar napić się rozgrzewającej herbaty z miodem. Niestety z czasem wzrostu popularności cukru i różnego rodzaju słodzików sięgamy po niego coraz rzadziej, a co za tym idzie, wiemy o nim coraz mniej. Niemal wszyscy zdają sobie sprawę z tego, że to płynne złoto zawdzięczamy wytrwałej pracy całej pasieki, lecz nie wiemy, w jaki sposób się ona odbywa. Otóż miód jest słodkim w smaku produktem spożywczym, który wytwarzają pszczoły. Odbywa się to poprzez zbieranie przez owady nektaru kwiatowego lub innych słodkich soków wydzielanych przez rośliny, przetwarzanie ich i gromadzenie w plastrach zamieszczonych w pasiece. Pszczoły bowiem przy pomocy enzymów trawiennych i kwasu mrówkowego przekształcają spożyte cukry złożone w cukry proste. Z uwagi na to, z jakiej rośliny owady zbierają nektar, wytwarzane przez nie miody mogą różnić się kolorem, smakiem i właściwościami. W sklepach możemy spotkać się z produktami o kolorze jasnożółtym, lecz także ciemnobrązowym. Poza tym świeże miody mają postać płynną, podczas gdy nieco starsze krystalizują się i gęstnieją. Nie wpływa to jednak w żaden sposób na ilość wartości odżywczych, ani na przydatność do spożycia. Jeżeli chcemy, by miód miał ponownie konsystencję płynną, wystarczy włożyć słoik do ciepłej wody.
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Rodzaje miodu pszczelego
Rodzaje miodów wyróżnia się, uwzględniając rośliny, z których pszczoły zbierały pyłki albo soki roślinne. Dzielą się przede wszystkim na miody kwiatowe –które powstały wskutek przetworzenia pyłków oraz miody spadziowe – których produkcja oparta jest na spadzi.
W obrębie miodów kwiatowych na uwagę zasługują:
- Miód lipowy – można go poznać po dość ostrym smaku i nucie goryczki. Jest niezwykle pomocny w walce z przeziębieniem, grypą i chorobami układu oddechowego.
- Miód wrzosowy – ma kolor i smak zbliżony do lipowego, jednak posiada intensywny aromat wrzosu. Zaleca się jego spożywanie w ramach profilaktyki, bowiem wzmacnia system obronny człowieka.
- Miód akacjowy – to bardzo słodki miód, którego spożywanie łagodząco działa na układ pokarmowy. Bardzo lubiany przez smakoszy słodyczy i często zamiennie stosowany z cukrem.
Spożywanie miodu przynosi zatem szereg korzyści i wcale nie musi być monotonne, dlatego też jedzenie go zamiast cukru jest bardzo korzyste nie tylko z uwagi na walory smakowe, lecz i pozytywne oddziaływanie na zdrowie.
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze