"IQuchnia, czyli jak inteligentnie jeść i pić" - recenzja
ALICJA BARSZCZ • dawno temu„IQuchnia, czyli jak inteligentnie jeść i pić” to nowe dzieło Anny Jurksztowicz – wokalistki, autorki piosenek i producenta muzycznego. Książka kucharska o podróżach, życiu i jedzeniu. Oprócz przepisów na pyszne dania główne, przekąski i desery możemy w niej znaleźć wiele ciekawostek z życia autorki.
"IQuchnia" wydana przez wydawnictwo Edipresse to piękna książka o gotowaniu. Duży format i twarda okładka sprawiają, że czyta się ją z dużą łatwością i przyjemnością. Prywatne zdjęcia z kulinarnych wypraw po całym świecie oraz zdjęcia cudownych potraw uatrakcyjniają i tak ciekawe przepisy. ,
– Gotowanie to dla mnie wielka przyjemność!!! Jeszcze nikt (mam taką nadzieję) na tym nie ucierpiał. Gotowanie jest wspaniałym sposobem na odstresowanie i jest sztuką, gdyż wymaga odwagi oraz kreatywnego podejścia - tak o swoim podejściu do gotowania pisze autorka Anna Jurksztowicz. Książka odzwierciedla właśnie takie podejście. Nie jest to zwykła pozycja z przepisami na niedzielny obiad. Znajdziemy tutaj zarówno wykwintne dania na szczególne okazje, jak i proste przepisy na spotkanie z przyjaciółmi.
Książka została podzielona na dwie główne części. W pierwszej autorka zawarła porady dotyczące zakupów, przydatnych gadżetów kuchennych i nie tylko. Znajdziemy tam również garść informacji o winie, ulubionych produktach czy ekologicznym wykorzystaniu naczyń i sztućców. Do moich ulubionych rozdziałów z tej części należą: Jak wykończyć męża w pięć lat – czyli o złej diecie naszych mężów i o tym, jak ona na nich wpływa oraz Kodeks kulinarny, czyli co z czym łączyć, a czego lepiej nie robić.
Druga część to przepisy. Podzielone standardowo na przystawki, dania główne i desery. Nowością mogą być przepisy na herbatę, kawę i dodatki do dania głównego. Poziom trudności jest różny, od dań bardzo prostych np. kasza z warzywami, po te skomplikowane np. Pork chops z puree z rutabaga. Mnie najbardziej przypadł do gustu przepis na jabłka pieczone z orzechami i gorzką czekoladą. Wypróbowałam i naprawdę polecam. Składniki użyte do potraw są bardzo zróżnicowane, od tych pospolitych, dostępnych na każdym bazarku po te niezbyt znane.
Gotowanie, jedzenie i wszystko, co się tego tyczy, ostatnio stało się bardzo modne. Jak grzyby po deszczu powstają blogi, nowe książki kucharskie i programy kulinarne. W tym całym zgiełku trudno znaleźć pozycje wartościowe, oryginalne, które nie powielają stereotypów. Ta książka taka jest. Trochę o życiu, trochę o podejściu do tego, co jemy, trochę o gotowaniu. Polecam szczególnie tym osobom, które chcą wiedzieć więcej na temat tego, co jeść i jak przyrządzać zdrowe potrawy.
Autor: Kamila Okulska-Kosek
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze