Jak ugotować kapuśniak?
OLIWKA . • dawno temuKażda gospodyni domowa ma swój niepowtarzalny przepis na kapuśniak. Jedne panie dodają do niego ziemniaki, inne grzyby, niektóre używają tylko kiszonej kapusty, inne łączą ją ze słodką. Niezależnie od szczegółów kapuśniak jest zwykle pyszny i smakuje prawie wszystkim. Można z nim także trochę eksperymentować. Kapuśniak to zupa dla kreatywnych kucharzy.
Przygotuj:
- kilogram kiszonej kapusty
- 2 dag grochu
- kilka suszonych grzybów
- cebulę
- 2 kostki rosołowe
- mały przecier pomidorowy
- łyżeczkę mąki
- pieprz
- liść laurowy
- pół łyżeczki majeranku
- olej do smażenia
Krok 1
Jak ugotować kapuśniak? Musisz zacząć przygotowywać już dzień przed jego zjedzeniem. Wieczorem zalej groch wodą i odstaw.
Krok 2
Następnego dnia gotuj groch pół godziny w tej samej wodzie, w której się moczył.
Krok 3
Namocz grzyby.
Krok 4
Ugotuj kapustę. Użyj do tego około 2,5 litra wody. Gdy będzie miękka, odcedź wodę i drobno ją pokrój.
Krok 5
Kapustę włóż go garnka, zalej 2 litrami wody, dodaj kostki rosołowe, groch, odcedzone grzyby, liście laurowe i majeranek.
Krok 7
W kapuśniaku ma też być przecier pomidorowy. Dopraw zupę pieprzem.
Krok 8
Kapuśniak bez zasmażki nie będzie kapuśniakiem. Zeszklij więc na patelni cebulę pokrojoną w kostkę i dodaj do niej mąkę. Przysmaż ją na złoty kolor i dodaj do zupy z kapusty.
Krok 9
Jeśli nie chcesz używać kostek rosołowych, możesz ugotować kapuśniak na żeberkach.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze