Kapuśniak - Przepis

Przepis kulinarny
Kapuśniak Zobacz 4 zdjęcia

Zupa na zimne dni. Rozgrzewa. Daje poczucie sytości - podana z ugotowanym mięsemstaje sie solidnym posiłkiem. Ale nade wszystko - smaczna; chyba wszyscy lubimykwaśne zupy. Gotujemy duży gar - bo znakomicie smakuje następnego dnia.

Składniki:

- 1 włoszczyzna,
- 1/2 kg mięsa na zupę wybranego rodzaju,
- 1/2 kg ziemniaków,
- 1/2 kg kapusty kiszonej,
- 2 cebule,
- 10 dkg boczku wędzonego,
- 2 łyżki smalcu,
- 3 litry dobrej wody,
- sól, pieprz, liście laurowe,
- 1 grzyb suszony,
- 2 łyżki mąki (nie jest to konieczne),
- zielona pietruszka.

Jak przyrządzić?

1) Jeśli to będzie zupa na mięsie, do garnka z wodą wkładamy kawałek mięsa i gotujemy powoli.

2) Do gotującego się wywaru mięsnego wrzucamy obraną i rozdrobnioną włoszczyznę.Dorzucamy listek laurowy, pieprz - tak z 2 ziarnka, ziele angielskie, suszony grzybek.

3) Kiszoną kapustę płuczemy (lub nie - w zależności od jej kwaśności i naszego smaku)i kroimy na krótsze pasma. Na patelni rozgrzewamy smalec. Wkładamy kapustę i obsmażamy,aż zmięknie i zarumieni się.

4) W tym czasie obieramy ziemniaki, kroimy je drobno i wrzucamy do wywaru mięsno - jarzynowego. Gdy ziemniaki ugotują się (10 - 15 min.) do garnka wrzucamy uduszoną kapustę.

5) Całość gotujemy jeszcze chwilę dobrze wymieszawszy wszystkie składniki. Solimy wg własnego uznania.

6) Na patelnię kładziemy pokrojony drobno boczek, a po wysmażeniu dorzucamy cebulę równie drobno posiekaną.Cebula musi stać się szklista, a nawet lekko rumiana. Na te składniki sypiemy mąkę i mieszamy całość.Gdy mąka lekko się przyrumieni, zawartość patelni wrzucamy do garnka z zupą.

7) Jeśli do dna patelni przywarły składniki - nalewamy nieco zupy, rozprowadzamy ją łyżką,starając się zebrać wszystko z dna i wlewamy do zupy.

8) Ostatni raz mieszamy wszystko i czekamy aż sie zagotuje ponownie. Odstawiamy.

Jak podawać?

Jeśli chcemy postawić ją na stole w dużym naczyniu do rozlewania, to choćby w garnku,w którym się gotowała. Bo do tej zupy nie pasują wytworne wazy.

Uwagi:

Najsmaczniejsza jest na mięsie wieprzowym (np. mała golonka), ale smaczna wychodzirównież w wersji bezmięsnej. Choc pozostawiłabym boczek - dla specjalnego smaku,jaki daje całości. Naprawdę pyszna staje się 2-3 godziny po ugotowaniu.Znakomita do przechowywania na następny dzień.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaZupy
Czas przygotowania60 min.
Trudnośćśredni
Porcje?
Kaloryczność?
Przybliżony koszt12 zł

Kapuśniak: Podobne przepisy

Kapuśniak: wypróbuj również

Jak ugotować kapuśniak?

... Każda gospodyni domowa ma swój niepowtarzalny przepis na kapuśniak. Jedne panie dodają do niego ziemniaki, inne grzyby, niektóre używają tylko kiszonej kapusty, inne łączą ją ze słodką. Niezależnie ... od szczegółów kapuśniak jest zwykle pyszny ...

dawno temu

Jak zrobić kapuśniak?

... Od kilku dni chodzi za tobą smak domowego, babcinego lub maminego kapuśniaku? Chętnie byś sama go zrobiła, ale jesteś na diecie i nie chcesz przeciążać organizmu? Spróbuj wykonać zupę kapuścianą wg ... poniższego przepisu. Zaoszczędzisz nie ...

dawno temu

Bliny rosyjskie - przepis

... bliny, które będą doskonałym dodatkiem do rosołu lub kapuśniaku rosyjskiego. Najpierw słodkie bliny. Prijatnogo apietita! ... bliny, które będą doskonałym dodatkiem do rosołu lub kapuśniaku rosyjskiego. Najpierw słodkie bliny. Prijatnogo ...

dawno temu

Zupa gyros - jak ją zrobić?

... Zupa gyros to dowód, że gotowanie moze być fascynujące. Ten przepis pozwoli ci spróbować czegoś nowego. Znudziły ci się pomidorówka, grochówka i kapuśniak? Poznaj inny wymiar zupy. Jest gęsta ...

dawno temu

Jedzenie cebuli

... ta nie należy do przyjemności. Jednak trudno wyobrazić sobie bez niej tak wiele różnych potraw typu: śledź w oleju, kapuśniak z kwaszonej kapusty albo kotlety mielone. I podobnie, jak wiele innych produktów ...

dawno temu

Dietetyczny obiad

... na nieco inne jedzenie niż zupa kapuśniak, golonka bądź ciężkostrawne kotlety mielone. Razem z wiosną także w naszych upodobaniach kulinarnych zaczyna dominować zieleń. Przechadzając się między ...

dawno temu

Jak ugotować rosół?

... odporność. Na bazie rosołu ugotujemy także zupę grzybową, pomidorową czy kapuśniak. Przyda on się także do przyrządzenia sosów. ...

dawno temu

Właściwości kukurydzy

... będą także dodane do puszystych placków sojowych lub ziemniaczanych czy nawet mielonych kotletów. Co ciekawe sprawdzą się one także w przypadku zup. Tradycyjna kartoflanka czy kapuśniak zyskają ...

dawno temu

Liść laurowy

... czy kapuśniak z kiszonej kapusty. Przyprawa ta świetnie sprawdza się również w gulaszu i fasolce po bretońsku. Liść laurowy mielony jest składnikiem mieszanki przypraw, którą często stosuje się w kuchni ...

dawno temu

Leczo z kiełbasą

... również nieodzowny dodatek takich zup jak żurek bądź kapuśniak. Dlaczego tak często sięgamy po kiełbasę w kuchni? Wydaje się, że jest to skutek wyśmienitego smaku oraz łatwości w przyrządzaniu. Jesteś ciekawa ...

dawno temu

Barszcz ukraiński

... , wieprzowina, wołowina oraz grzyby. Ze względu na swą bogatą historię zaobserwować można w niej wpływy polskie, ale też azjatyckie. Najbardziej typowym daniem obok kapuśniaku, słoniny wieprzowej ...

dawno temu

Spaghetti z boczkiem

... z boczkiemzaliczyć trzeba jajecznicę, która nieraz pomagała nam witać nowy dzień. Co więcej, często zapominamy o tym, że boczek to także nieodzowny element niektórych zimowych zup, jak kapuśniak ...

dawno temu

Dobre trawienie

... . Chyba najpopularniejszymi z nich są zupa kapuśniak i zupa grochowa. Oprócz tego, niektóre składniki dań powodują, że czujemy się po nich wzdęci, co dotyczyć może zwłaszcza surowych warzyw i owoców ...

dawno temu

Kapusta kiszona

... i kapuśniak. W różnorodności propozycji znajdą się także takie, które zaspokoją gusta wegetarian, bowiem równie pyszna jest kapusta kiszona z grzybami lub chociażby pierogi z kapustą. Aby wskazane dania ...

dawno temu

Historia ziemniaka

... . Jako uzupełnienie używane są także w różnego rodzajach zup, np. ogórkowej, kapuśniaku. W zależności od przygotowywanej przez nas potrawy, należy wybrać odpowiednią odmianę kartofli. A wyróżniamy dwie ...

dawno temu

Zupy odchudzające

... nie zostały żadne grudki). Po wymieszaniu można to wlać do zupy. Zasmażkę zazwyczaj dodaje się do kapuśniaku, grochówki, pieczarkowej, flaczków. Śmietana z mąką to punkt drugi na liście zakazanej. Łyżkę ...

dawno temu

Kwaśnica po góralsku

... z najbardziej popularnych potraw jest góralska kwaśnica. Zdarza się, że widzi się w niej bliską kuzynkę znanego w Polsce kapuśniaku, jednak entuzjaści kwaśnicy podhalańskiej mogliby gwałtownie sprzeciwić się temu ...

dawno temu

Powiązane Tematy