Kapuśniak

Przepis kulinarny
Kapuśniak Zobacz 4 zdjęcia

Zupa na zimne dni. Rozgrzewa. Daje poczucie sytości - podana z ugotowanym mięsemstaje sie solidnym posiłkiem. Ale nade wszystko - smaczna; chyba wszyscy lubimykwaśne zupy. Gotujemy duży gar - bo znakomicie smakuje następnego dnia.

Składniki:

- 1 włoszczyzna,
- 1/2 kg mięsa na zupę wybranego rodzaju,
- 1/2 kg ziemniaków,
- 1/2 kg kapusty kiszonej,
- 2 cebule,
- 10 dkg boczku wędzonego,
- 2 łyżki smalcu,
- 3 litry dobrej wody,
- sól, pieprz, liście laurowe,
- 1 grzyb suszony,
- 2 łyżki mąki (nie jest to konieczne),
- zielona pietruszka.

Jak przyrządzić?

1) Jeśli to będzie zupa na mięsie, do garnka z wodą wkładamy kawałek mięsa i gotujemy powoli.

2) Do gotującego się wywaru mięsnego wrzucamy obraną i rozdrobnioną włoszczyznę.Dorzucamy listek laurowy, pieprz - tak z 2 ziarnka, ziele angielskie, suszony grzybek.

3) Kiszoną kapustę płuczemy (lub nie - w zależności od jej kwaśności i naszego smaku)i kroimy na krótsze pasma. Na patelni rozgrzewamy smalec. Wkładamy kapustę i obsmażamy,aż zmięknie i zarumieni się.

4) W tym czasie obieramy ziemniaki, kroimy je drobno i wrzucamy do wywaru mięsno - jarzynowego. Gdy ziemniaki ugotują się (10 - 15 min.) do garnka wrzucamy uduszoną kapustę.

5) Całość gotujemy jeszcze chwilę dobrze wymieszawszy wszystkie składniki. Solimy wg własnego uznania.

6) Na patelnię kładziemy pokrojony drobno boczek, a po wysmażeniu dorzucamy cebulę równie drobno posiekaną.Cebula musi stać się szklista, a nawet lekko rumiana. Na te składniki sypiemy mąkę i mieszamy całość.Gdy mąka lekko się przyrumieni, zawartość patelni wrzucamy do garnka z zupą.

7) Jeśli do dna patelni przywarły składniki - nalewamy nieco zupy, rozprowadzamy ją łyżką,starając się zebrać wszystko z dna i wlewamy do zupy.

8) Ostatni raz mieszamy wszystko i czekamy aż sie zagotuje ponownie. Odstawiamy.

Jak podawać?

Jeśli chcemy postawić ją na stole w dużym naczyniu do rozlewania, to choćby w garnku,w którym się gotowała. Bo do tej zupy nie pasują wytworne wazy.

Uwagi:

Najsmaczniejsza jest na mięsie wieprzowym (np. mała golonka), ale smaczna wychodzirównież w wersji bezmięsnej. Choc pozostawiłabym boczek - dla specjalnego smaku,jaki daje całości. Naprawdę pyszna staje się 2-3 godziny po ugotowaniu.Znakomita do przechowywania na następny dzień.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaZupy
Czas przygotowania60 min.
Trudnośćśredni
Porcje?
Kaloryczność?
Przybliżony koszt12 zł

Kapuśniak: Podobne przepisy

Kapuśniak: wypróbuj również

Powiązane Tematy