Składniki:
- ok. 1 kg dojrzałych pomidorów,
- kostka bulionowa,
- 25 dkg mielonego mięsa indyczego (indyczo-wieprzowego, ostaecznie wieprzowo-wołowego),
- 1/2 puszki zielonego groszku,
- sól, pieprz, maggi, papryka w proszku słodka, vegeta,
- trochę grubszego makaronu (rurki, świderki),
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego.
Jak przyrządzić?
Kostkę bulionową rozpuszczamy we wrzątku, wg przepisu. Wkładamy pokrojone w ćwiartki pomidory, lekko solimy, dodajemy troszkę vegety, dolewamy wody i gotujemy na małym ogniu, aż pomidory się rozgotują.Lekko studzimy i pzrecieramy przez sitko, żeby oddzielć pestki i skórki.Z mielonego mięsa, doprawionego solą, pieprzem i łyżeczką bułki tartej toczymy kulki wielkości orzecha włoskiego (dłońmi umoczonymi w zimnej wodzie). Wkładamy je do gotującej się zupy, wsypujemy trochę makaronu i gotujemy na małym ogniu 15 minut. Na koniec wsypujemy 1/2 puszki odcedzonego groszku, ew. doprawiamy zupę do smaku, dodajemy koncentrat pomidorowy - i jeśli ktoś lubi, lekko zamielamy śmietaną. Ale niekoniecznie.
Potrzebne przybory:
To, co każdy ma w kuchni + sito.
Jak podawać?
Posypaną zieleninką - koperek, pietruszka.
Uwagi:
Pyszna, sycąca zupa.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 porcje |
Autor | KrysiaMisia |