Zupa cebulowa rodem z Egiptu
OLIWKA . • dawno temuMasz dziś ochotę na wspomnienie z wakacji. Pamiętasz jeszcze jak miło było pod piramidami? Przygotuj pyszną egipską zupę cebulową i poczuj się odprężona jak podczas urlopu. To egzotyczne danie jest bardzo smaczne. To miła odmiana po pomidorowej czy ogórkowej.
Przygotuj:
- 4 cebule
- szklankę ugotowanego na sypko ryżu
- litr rosołu lub wywaru z jarzyn
- 100 ml kwaśnej śmietany
- 4 łyżki oliwy
- 2 łyżki mąki
- sok z cytryny
- posiekaną natkę
- mieloną gałkę muszkatołową
- sól
- pieprz
1. Obierz cebulę, opłucz ją i posiekaj.
2. Rozgrzej w garnku oliwę, włóż cebulę i zeszklij ją. Następnie oprósz mąką i smaż na złoto.
3. Zupa cebulowa będzie bardzo smaczna, musisz tylko powoli wlewać rosół lub wywar warzywny, cały czas mieszając danie.
4. Gotuj zupę egipską kwadrans na wolnym ogniu.
5. To będzie zupa z ryżem. Wsyp go więc do wywaru i mocno podgrzej.
6. Możesz już wyłączyć ogień. Dopraw pyszne danie sokiem z cytryny, świeżo zmieloną gałką, solą i pieprzem.
7. Na sam koniec pozostało ci połączenie zupy ze śmietaną. Tuż przed podaniem posyp ją natką. Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze