Dla biednych i dla bogatych. Podawana na przyj臋ciach snobistycznych i w sytuacjach, gdy w kieszeni pozosta艂o ju偶 tylko kilka groszy.Ma same zalety: jest tania, prosta do zrobienia, po偶ywna i baaardzo smaczna. Jedna z niewielu zup, kt贸ra mo偶e spe艂nia膰 rol臋 dania podstawowego. Mo偶e by膰 podana na podtrzymanie si艂, nad ranem. Jest w kuchni francuskiej tym, czym w polskiej bigos. Rozprzestrzeni艂a si臋 na ca艂y 艣wiat - bo jak mog艂o by膰 inaczej z czym艣 tak smacznym i prostym?
Sk艂adniki:
- 4 du偶e cebule,
- 6 dkg mas艂a,
- 1 spora szczypta m膮ki,
- 2 litry wody (lub wywar jarzynowy, ros贸艂),
- 8 dkg sera typu ementaler,
- s贸l, pieprz,
- bu艂ka na grzanki.
Opcjonalnie:
- 2 kieliszki wytrawnego wina, lub po 1 kieliszku w贸dki do ka偶dej porcji.
Jak przyrz膮dzi膰?
1) Cebule kroimy na cienkie 膰wier膰plasterki. Rumienimy na ma艣le.
2) Kiedy stanie si臋 z艂ota nale偶y opr贸szy膰 j膮 m膮k膮 mieszaj膮c ca艂y czas. Musi powsta膰 co艣 w rodzaju zasma偶ki cebulowej. Dolewamy powoli 1/2 litra wody i 2 kieliszki wina. Przelewamy do rondla, w kt贸rym zupa bedzie si臋 gotowa膰. Dope艂niamy wod膮, lub wywarem je艣li akurat go mamy.
3) Gotujemy 1/2 godz., dodaj膮c s贸l i 艣wie偶o skr臋cony pieprz.
Jak podawa膰?
Jest kilka sposob贸w. Najprostszy i najsmaczniejszy: rozla膰 ugotowan膮 zup臋 do kokilek (rodzaj naczynek). Na wierzchu po艂o偶y膰 nieco startego sera, posypa膰 wierzch odrobin膮 papryki. W艂o偶y膰 do piekarnika i zapiec przez 15 min. Oddzielnie, nieco p贸藕niej w艂o偶y膰 do piecyka grzanki z serem, a偶 si臋 apetycznie zarumieni膮. Na jednym wsp贸lnym talerzu poda膰 gor膮ce grzanki. Do ka偶dej porcji zupy poda膰 kieliszek w贸dki lub brandy. Alkohol wlewa si臋 do kokilki przed rozpocz臋ciem jedzenia. Bardzo smaczne i rozgrzewaj膮ce w zimne dni.
Mo偶na w艂o偶y膰 do kokilek zapieczone ma艂e grzanki z serem. Wstawi膰 do b. gor膮cego piekarnika. Trzyma膰 tam ok. 15 min. Ten spos贸b jest nieco trudniejszy. Chodzi o to, 偶eby grzanki nie napi艂y si臋 zbyt wiele zupy i nie sta艂y si臋 "brejowate". Trzeba to wypr贸bowa膰 chocia偶 raz, 偶eby okre艣li膰 sobie optymalne warunki dla uzyskania w艂a艣ciwego stanu.
Uwagi:
Je艣li gotujecie zup臋 na samej wodzie - nie ulepszajcie smaku 偶adnymi dodatkami typu roso艂ek ekspresowy. W ten spos贸b zepsujecie smak. Zapewniam was, 偶e b臋dzie pyszna w "ubo偶szej" wersji. Jedynie dopuszczalny jest prawdziwy wywar na zup臋. Nie 偶a艂ujcie natomiast soli i pieprzu.
S膮 zwolennicy dodawania innych ser贸w ni偶 艂agodny ementaler. To ju偶 kwestia gustu. R贸wnie pyszna jest z gruyerem, cho膰 ostrzejsza i zasadniczo dro偶sza.
Oczywi艣cie kokilki nie s膮 obowi膮zkowe - cho膰 w nich naj艂adniej i najpyszniej si臋 prezentuje. Mo偶na j膮 poda膰 zapieczon膮 w miseczkach 偶aroodpornych. Mo偶na zapiec z serem w jednym garnku i rozlewa膰 na stole; cho膰 wg mnie traci wtedy czar czego艣 szczeg贸lnego.
Po kilku pr贸bach ka偶dy osi膮ga swoj膮 w艂asn膮 i najlepsz膮 wersj臋 zupy cebulowej. I to te偶 jest jednym z jej walor贸w.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudno艣膰 | 艣redni |
Porcje | 4 porcje |
Kaloryczno艣膰 | sporo |
Przybli偶ony koszt | 7 z艂 |