Składniki:
- żur (może byc gotowy, kwaszony, do nabycia w sklepie spozywczym),
- włoszczyzna, czyli marchewka lub dwie, pietrucha, kawalek selera, cebula (tej moze byc wiecej), czosnku cala masa i opcjonalnie (tzn. "albo" lub "wszystko razem"),
- podwędzane kawalki kielbasy,
- boczek wędzony,
- wędzone gnaty od schabu, itd.
Do tego przyprawy:
- pieprze najrozmaitsze,
- imbir,
- majeranek,
- kminek,
- tymianek itd.
Jak przyrządzić?
Weź duuuuuży garnek (bo jak Rodzina zur i czosnek lubi, to maly bedzie za maly), zagotuj w nim wode. Gdy zacznie wrzec wrzuc szczypte tymianku, kminku, lyzeczke imbiru, a potem gnaty, kielbasy (pokrojone w kawalki)albo co tam znajdziesz w lodowce smakowitego. Gotuj do miekkosci, a potem dodaj obrana i starta na tarce z duzymi oczkami lub drobno pokrojona wloszczyzne. Przypraw ostrymi przyprawami tzn. pieprzem cayenne, czarnym, imbirem. Przecisnij czosnku tyle ile lubisz w zupie, a potem mocno zminejsz gaz i wlej zur. Posol i nasyp majeranku. Chwileczke jeszcze potrzymaj na ogniu i podawaj np. z ziemniaczkami.
Potrzebne przybory:
Duży gar - to najwazniejsze.
Jak podawać?
Dowolność ogromna: ja kładę po jaju na twardo na talerzu lub misce, zalewam goracą zupą i stawiam koedukacyjną michę z ziemniakami.
Uwagi:
Ten zur, to zur taki jaki gotowala moja Babcia - nieco tylko przeze mnie zmieniony. Typowo jesienno-zimowa zupa: rozgrzewajaca, sycaca i dlugo wypelniajaca zoladek. Ja przyprawiam ja mocno: jest pachnaca i pyyyyszna, zwlaszcza z okraszonymi, skwareczkami i cebulka, ziemniakami i jajkiem na twardo. Pozera ja nawet moja najmlodsza, roczna corka - im ostrzejszy tym lepszy, a czosnku nigdy za wiele.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Kasia |