Składniki:
- 1 słoik selera konserwowego,
- 1 puszka kukurydzy konserwowej,
- 3 jaja,
- 1 puszka ananasów,
- 0,15 kg szynki konserwowej,
- 1 szt. pora,
- 1 średnia marchewka,
- 1 pęczek szczypiorku,
- 1 słoik majonezu kieleckiego lub z Winiar.
Jak przyrządzić?
Poszczególne składniki układamy warstwami w takiej kolejności jak są podane. Każdą warstwę przekładamy majonezem. Ostanią tj. szczypiorek nie przykrywamy majonezem. Jaja ugotować na twardo, pokroić w kostkę, ananasy pokroić w kawałki, szynkę pokroić w kostkę, por pokroić w półtalarki, posolić po 5 min sparzyć wrzątkiem i przestudzić. Marchew surową zetrzeć na tarle o grubych otworach, szczypiorek drobno posiekać. Salaterkę przykryć folią.
Odstawić do lodówki na 12h.
Potrzebne przybory:
Salaterka szklana, deseczka tarka, nóż do krojenia, łyżka, nóż wąskoszczelinowy do jarzyn.
Jak podawać?
Sałatki nie mieszać przed podaniem, porcjując sałatkę należy nabierać od dołu.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 10 porcji |
Kaloryczność | 120kcal / porcja |
Przybliżony koszt | 18 zł |
Autor | kobieta |