Sałatka 8-warstwowa - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

- 1 słoik selera konserwowego,
- 1 puszka kukurydzy konserwowej,
- 3 jaja,
- 1 puszka ananasów,
- 0,15 kg szynki konserwowej,
- 1 szt. pora,
- 1 średnia marchewka,
- 1 pęczek szczypiorku,
- 1 słoik majonezu kieleckiego lub z Winiar.

Jak przyrządzić?

Poszczególne składniki układamy warstwami w takiej kolejności jak są podane. Każdą warstwę przekładamy majonezem. Ostanią tj. szczypiorek nie przykrywamy majonezem. Jaja ugotować na twardo, pokroić w kostkę, ananasy pokroić w kawałki, szynkę pokroić w kostkę, por pokroić w półtalarki, posolić po 5 min sparzyć wrzątkiem i przestudzić. Marchew surową zetrzeć na tarle o grubych otworach, szczypiorek drobno posiekać. Salaterkę przykryć folią.
Odstawić do lodówki na 12h.

Potrzebne przybory:

Salaterka szklana, deseczka tarka, nóż do krojenia, łyżka, nóż wąskoszczelinowy do jarzyn.

Jak podawać?

Sałatki nie mieszać przed podaniem, porcjując sałatkę należy nabierać od dołu.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaSałatki i dania z warzyw
Czas przygotowania30 min.
Trudnośćprosty
Porcje10 porcji
Kaloryczność120kcal / porcja
Przybliżony koszt18 zł
Autorkobieta

Sałatka 8-warstwowa: Podobne przepisy

Sałatka 8-warstwowa: wypróbuj również

Powiązane Tematy