Składniki:
- 2 opakowania mrożonego szpinaku,
- paczka makaronu np. kokardki,
- 4-5 ząbków czosnku,
- 4-5 zółtek,
- łyżka masła,
- śmietana lub jogurt,
- biały pieprz (koniecznie swieży),
- sol ,25 dkg rokpolu
Jak przyrządzić?
Szpinak rozmrozić na patelni np. dodać masło, śmietankę, żółtka, czosnek na samym końcu. Doprawic pieprzem i solą. Najlepszy jest trochę pikantny (moim zdaniem).
Makaron ugotować aldente, czyli nie rozgotować. Naczynie żaroodporne posmarować oliwką, następnie wyłożyć warstwę szpinaku, potem cały makaron i znowu warstwę szpinaku. Na wierzchu posypać pokrojonym w małą kostkę rokpolem. Zapiekać w nagrzanym piekarniku w temp. 180-200 stopni, ok. 20 min (ser musi sie rozlać).
Jak podawać?
Koniecznie z białym wytrawnym winem. Smacznego:)
Uwagi:
To nie jest mój przepis - ściągnięty z TV, ale jeden z nielicznych "smacznych". Jest to danie kuchni włoskiej i podaje się je na przystawkę. Ja stosuje je jako danie główne.
Smacznego:))))
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4-6 porcji |