Składniki:
- 40 dkg mąki,
- drożdże 3,4 dkg,
- woda,
- olej,
- pół łyż.cukru,
- kon.pomidorowy,
- tuńczyk z puszki,
- ser,
- pieczarki,
- przyprawy do pizzy.
Jak przyrządzić?
Drożdże rozrobić z cukrem, aż się rozpuszczą. Dodac trochę mąki, żeby rozczyn miał konsystencje śmietany, wylać do mąki robiąc dołek, poczekać aż drożdże urosną. W tym czasie przygotowac dużą plaską blachę (blacha o szerokosci piekarnika), wysmarować ją olejem, pieczarki powycierać ściereczką (nie myć), jak drożdże urosną dodać trochę ciepłej wody i oleju - wyrobić ciasto przez chwilę - ma mieć gęstość ciasta kruchego,wylożyć na blachę, rozsmarować koncentrat pomidorowy cieńka warstwę, potem rozprowadzic tunczyka-moze być rozdrobniony, następnie pieczarki pokrojone w plastry i na koncu ser starty na wiórki,mozna tez dodać pomidory i papryczke chili małe kawałeczki wstawic do piekarnika, piec około 30 min az ciasto będzie odchodzić od blachy. W polowie pieczenia posypać przyprawami. Smacznego.
Jak podawać?
Podawać gorącą.
Uwagi:
Jest to duża porcja na około 9 osób.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 9 porcji |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Aneta |