Risotto wg. Ewy - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

- ok. 40 dag ryżu ugotowanego na sypko,
- pół puszki kukurydzy słodkiej,
- brokuły i kalafior( nie rozgotowane),
- 2 średnie filety z piersi kurczaka (nie koniecznie),
- 3 duże pieczarki,
- 2 cebule średnie,
- 1 marchew,
- 1 cukinia,
- sól,
- pieprz,
- papryka ostra,
- bazylia,
- curry,
- olej.

Jak przyrządzić?

Małą cukinię pokroić na większe kawałki, dodać startą marchew,cebulkę ( pokrojona w piórka)wrzucić to na patelnię z niewielką ilością oleju i lekko poddusić. Osobno na patelni przesmażyc pieczarki i piersi ( kurze, nie swoje ;) ).Oczywiście to co na patelni przyprawić ilością wg.upodobań własnych. Póżniej przekładamy do czegoś większego ryż, dodajemy wszystkie frykasy ( te z patelni, kukurydzkę, różyczki kalafiora i brokuły) delikatnie mieszamy i gotowe. Smaczne na gorąco i na zimno.

Potrzebne przybory:

Garnek do ugotowania ryżu, drugi na kalafior i brokuły, patelnie 2 (ew. jedna, ale smażymy na raty), cosik do mieszania.

Jak podawać?

Ładnie wygląda w szklanej misie.

Uwagi:

Jeżeli ktoś jest "serową" osóbką, to polecam dodanie żółtego sera.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaInne dania
Czas przygotowania25 min.
Trudnośćprosty
Przybliżony koszt15 zł
Autorawka

Risotto wg. Ewy: Podobne przepisy

Risotto wg. Ewy: wypróbuj również

Powiązane Tematy