Składniki:
- 3 szkl. mleka (ciepłe),
- 1 szkl. maki,
- 1 szkl. cukru,
- 1 jajko,
- 1 kostka margaryny,
- 1 cukier waniliowy,
- 2 duże opakowania zwyklych krakersow (słonych),
- cukier puder do posypania.
Jak przyrządzić?
Mleko należy zagotować, a kiedy ostygnie dodać do niego margarynę, cukier, cukier wanil., mąkę, jajko. Wszystkie składniki należy zmieszać za pomocą miksera. Całość wlewamy do garnka aluminiowego i gotujemy na wolnym ogniu przez cały czas mieszając, aż do uzyskania gęstej masy (masa powinna przybrać konsystencję budyniu). Kiedy krem ostygnie należy go wlać na paterę wyłożoną warstwą krakersów, a następnie położyć na masę drugą warstwę krakersów (lecz juz bez nakładania kremu). Całość posypujemy cukrem pudrem.
Uwagi:
Nie należy przejmować się tym, że wykorzystujemy do zrobienia tego deseru słone krakersy, ponieważ smak soli pod wpływem kremu, a szczegolnie cukru pudru zupełnie zanika.
Odnośnie przygotowania: po nałożeniu drugiej warstwy krakersów na krem należy nożem lekko oddzielię kremówki od siebie tak, aby nie posklejały się.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | Magda |