Kremówki

Przepis kulinarny

Składniki:

- 3 szkl. mleka (ciepłe),
- 1 szkl. maki,
- 1 szkl. cukru,
- 1 jajko,
- 1 kostka margaryny,
- 1 cukier waniliowy,
- 2 duże opakowania zwyklych krakersow (słonych),
- cukier puder do posypania.

Jak przyrządzić?

Mleko należy zagotować, a kiedy ostygnie dodać do niego margarynę, cukier, cukier wanil., mąkę, jajko. Wszystkie składniki należy zmieszać za pomocą miksera. Całość wlewamy do garnka aluminiowego i gotujemy na wolnym ogniu przez cały czas mieszając, aż do uzyskania gęstej masy (masa powinna przybrać konsystencję budyniu). Kiedy krem ostygnie należy go wlać na paterę wyłożoną warstwą krakersów, a następnie położyć na masę drugą warstwę krakersów (lecz juz bez nakładania kremu). Całość posypujemy cukrem pudrem.

Uwagi:

Nie należy przejmować się tym, że wykorzystujemy do zrobienia tego deseru słone krakersy, ponieważ smak soli pod wpływem kremu, a szczegolnie cukru pudru zupełnie zanika.
Odnośnie przygotowania: po nałożeniu drugiej warstwy krakersów na krem należy nożem lekko oddzielię kremówki od siebie tak, aby nie posklejały się.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaCiasta i desery
Czas przygotowania45 min.
Trudnośćprosty
Przybliżony koszt20 zł
AutorMagda

Kremówki: Podobne przepisy

Kremówki: wypróbuj również

Powiązane Tematy