Właściwości truskawek
PATRYCJA • dawno temuSezon truskawkowy tuż tuż, a jak wiadomo, świeże owoce smakują
najlepiej. Warto rozsmakować w nich dzieci, gdyż truskawki to cenne źródło
witaminy C. Potrzebujesz więcej argumentów?
Wartości odżywcze truskawek
Truskawki zawierają więcej witaminy C niż niejeden cytrus.
Co więcej, są niskokaloryczne, dlatego można sięgać po nie garściami, a
dodatkowe kilogramy nie przybędą. Jednak i w truskawkowym szaleństwie należy
znaleźć umiar, gdyż niewprawione żołądki najmłodszych mogą zmagać się potem z
nieprzyjemnymi „rewolucjami”.
Truskawki można wprowadzić do diety 10-miesiecznego dziecka.
Szczególną ostrożność w rozszerzaniu diety o ten owoc powinny zachować mamy
alergików, gdyż truskawki są bardzo silnym alergenem.
Oprócz witaminy C, truskawki zawierają witaminę A, E, witaminę
B6 i kwas foliowy. Truskawki to bogactwo potasu. W mniejszych ilościach
zawierają wapń, fosfor, żelazo, sód, magnez, selen, mangan i cynk.
Truskawkom przypisuje się działanie moczopędne i lekko przeczyszczające.
Wspomagają odtruwanie organizmu z zalegających toksyn. Wspomagają przemianę
materii i oczyszczanie jelit z resztek pokarmów. Podobno neutralizują
substancje rakotwórcze. Obniżają poziom złego cholesterolu i chronią przed
miażdżycą. Substancje zawarte w truskawkach działają krwiotwórczo, zapobiegając
anemii. Wzmacniają odporność i poprawiają nastrój.
Deser truskawkowy
Zanim przyrządzisz truskawkowe pyszności dla dzieci, dokładnie
umyj owoce. Lepiej nie obrywać szypułek przed płukaniem, gdyż truskawki bardzo
szybko chłoną wodę, tracąc na smaku i wartościach odżywczych.
Dzieci to esteci, lubią to, co ładnie wygląda. Dlatego „sprzedając”
nielubianą a zdrową owsiankę, ozdób ją truskawkami. Dodawaj je do musli i kładź
na bułeczkę z ziarnami. Truskawki znakomicie smakują w jogurcie lub ze śmietaną
i cukrem. Aby cieszyć się smakiem
truskawek także zimą, przyrządź z nich dżemy i kompoty. A teraz czas na truskawkowy
deser.
Sernik na zimno z truskawkami
Przygotuj: opakowanie biszkopcików, 0,5 kg truskawek, 2
łyżki soku z cytryny, szklanka jogurtu naturalnego, szklanka śmietany kremówki,
1–2 łyżki miodu, 2 łyżki cukru, 2 czubate łyżki żelatyny, 1/3 szklanki wody.
Dwie warstwy biszkopcików ułóż na dnie pucharków. Żelatynę
rozpuść w 1/3 szklanki wody. W dużej i wysokiej misce umieść truskawki, sok z
cytryny, jogurt, śmietanę kremówkę, miód, cukier i przestudzoną żelatynę. Wszystko
razem dokładnie zmiksuj, do uzyskania jednolitej masy. Przelej masę do
pucharków z biszkoptami i wstaw do lodówki aż stężeje.
Przygotuj: ½ szklanki poziomek, ½ szklanki truskawek, ½ szklanki
śmietany 12%, dwie łyżki cukru.
Wszystkie składniki włóż do wysokiego pojemnika i zmiksuj.
Przelej koktajl do pucharków i włóż grubą słomkę. Podawaj bezpośrednio po
przyrządzeniu.
Tosty z truskawkami
Przygotuj tosty. Bezpośrednio po przyrządzeniu posmaruj
cienką warstwą masła i posyp cukrem pudrem. Świeże i umyte truskawki pokrój w
plasterki i ułóż na tostach. Podawaj na ciepło. Maluszek z pewnością się
ucieszy, jeśli z truskawkowych plasterków stworzysz uśmiechniętą buzię.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze