Sezon truskawkowy w pełni. Słodkie, soczyste owoce na dobre zagościły w naszym wiosennym menu. Są dodatkiem do ciast, deserów, pierogów i sałatek; składnikiem dżemów, kompotów, likierów i nalewek. Truskawki nigdy nam się nie nudzą. A w cieście smakują najlepiej. Wszystkim, bez względu na wiek.
Składniki:
0,5 kg truskawek,
szklanka mąki pszennej,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
¾ szklanki cukru,
5 jajek,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
masło do wysmarowania formy,
bułka tarta do obsypania formy,
cukier puder do posypania.
Jak przyrządzić?
Żółtka oddzielić od białek.
Białka ubić z cukrem na sztywną, lśniącą pianę.
Powoli dodawać do niej zmiksowane żółtka i na koniec wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Wszystkie składniki delikatnie wymieszać.
Ciasto wlać do okrągłej formy, wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.
Do ciasta nadają się świeże i jędrne truskawki, zbyt miękkie opadną na dno.
Truskawki pokroić na połówki lub ćwiartki w zależności od wielkości i układać na cieście.
Piec około 30 minut w piekarniku o temperaturze 170 stopni.
Jak podawać?
Podawać posypane cukrem pudrem.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 8 zł |