Ciasto zebra
KAROLINA • dawno temuChyba każda z nas, choć trochę interesując się kuchnią, wpadła na pomysł, aby umilić czas swoim najbliższym poprzez wykonanie jakiegoś domowego wypieku. Niestety, mimo że nasze intencje wypływały z głębi serca, to jednak przygotowane przez nas ciasto nie zawsze dorównuje tym, które kupujemy w cukierniach. Co ciekawe, największych obaw nie wzbudza tutaj smak naszych ciast i ciasteczek, ale ich wygląd. I chociaż często robimy je zgodnie z instrukcją, gdzie pokazane są wszystkie kolejne kroki, to jednak jakiekolwiek wskazówki poświęcone ozdabianiu ciast są rzadkością. Z tego też powodu domowe wypieki często nie wyglądają tak okazale jak te, które kupujemy w cukierni. Jak można to zmienić? Istnieją dwa sposoby, które mogą spowodować, że nasze ciasta będą wyglądały zupełnie inaczej. Po pierwsze przyda się nam znajomość najprostszych pomysłów na ich ozdabianie, które wcale nie jest takie trudne, jakby się to nam na pierwszy rzut oka mogło wydawać. Jeżeli jednak nie masz czasu albo ochoty dowiadywać się więcej o sztuce zdobienia ciast, wystarczy, że zapoznasz się z przepisem na ciasto zebra, które nie tylko świetnie smakuje, lecz również pięknie wygląda.
Zdobienie ciast
Sztuka dekorowania deserów jest niemalże tak stara jak receptury ich przyrządzania. Gdy dziś patrzymy na wymyślne kompozycje z jedzenia, oczywiste staje się, że szybko doceniono jego smak, ale i składający się na ogólne wrażenie wygląd. Zupełnie inaczej wygląda niechlujnie podana gałka lodów niż ta ozdobiona wiórkami kokosowymi, polana czekoladą i przybrana miętą. Podobnie rzecz ma się z dekorowaniem ciast. Oczywiście niektóre z nich, jak chociażby karpatka albo kopiec kreta, są tak charakterystyczne, że wcale nie potrzebują jakichś zbędnych dodatków, choć i je powinniśmy umieć zaserwować. W zdobieniu ciast chodzi bowiem nie tylko o to, by dodać polewę, namalować wzorki lukrem bądź przypiąć gotowe elementy. Równie istotne jest tutaj dobranie odpowiednich naczyń albo dodatków. Liczy się każdy element, o którym na pierwszy rzut oka nie mieliśmy pojęcia. Znacznie lepiej wygląda tort na specjalnym podeście, pokrojony przeznaczonym do tego celu nożem niż ten, który został położony na talerzu i podzielony nożem do masła. Co zrobić, kiedy kompletnie nie potrafisz dobrać ozdób do ciast? Możesz wykorzystać kolorowe cukierki czekoladowe albo też postarać się, by zrobiony przez ciebie wypiek był potraktowany z przymrużeniem oka i poczuciem humoru. Z ratunkiem przychodzi tutaj także przepis na ciasto zebra, które nie tylko świetnie smakuje, ale także atrakcyjnie wygląda.
Przepis na ciasto zebra
Do zrealizowania ciasta zebra na oleju będziesz potrzebowała następujących składników:
- 5 jajek,
- 1,5 szklanki cukru,
- 250 ml wody gazowanej,
- 250 ml oleju,
- 1 łyżki sody oczyszczonej,
- 3 łyżek kakao,
- 3 szklanek mąki.
Sposób przygotowania:
Jajka wbijamy do rondelka i dodajemy do nich cukier. Następnie przesiewamy mąkę i sodę oczyszczoną. Z mieszaniny tej odejmujemy 3 łyżki mąki, a resztę, mieszając, dodajemy do jajek. Wyrabiamy ciasto, dodając stopniowo wodę oraz olej. Następnie całość dzielimy na dwie części. Do jednej z nich dodajemy kakao – to będą ciemne paski naszego ciasta, do drugiej natomiast mąkę – jasne paski zebry. Blachę należy wyłożyć papierem do pieczenia i wylać na niego białą masę. Następnie czarne ciasto wylewamy na środek blachy i delikatnie za pomocą łyżki mieszamy obie masy, by utworzyły się dwubarwne paski. Jeżeli nie masz wprawy, możesz po kolei wlewać raz białą, raz czarną masę. Jeżeli chcesz, by ciasto wyglądało jeszcze lepiej, możesz zrobić polewę czekoladową.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze