Naleśniki wegetariańskie
DAMIESA • dawno temuDanie bezmięsne wcale nie musi być pozbawione witamin. Dowodem na to są naleśniki z warzywami, które idealnie nadają się jako posiłek obiadowy dla wegetarian. Jeśli chodzi o przygotowanie do nich farszu, to warto otworzyć się na kulinarne wyzwania i śmiało poeksperymentować. Ryzyko, że coś pójdzie nie tak jest znikome, bo taka potrawa jest niezwykle prosta w przygotowaniu. Przepis na ciasto każdy dobrze zna, dlatego dziś kilka pomysłów na naleśnikowy farsz.
Pomysł na delikatny farsz na bazie sera feta
Ten rodzaj sera każdy dobrze zna chociażby z sałatki greckiej. Tym razem przyda się on jednak do przygotowania smacznego i bardzo aromatycznego farszu do naleśników. Feta ma tę zaletę, że dodana do innych składników „otula” je białą kołderką jedwabistego smaku, przez co nabierają one większej delikatności. Do przygotowania nadzienia na naleśników można wykorzystać więc takie warzywa jak: pomiodry, paprykę, cukinię oraz kukurydzę. W pierwszej kolejności należy usunąć gniazda nasiennie z pomidorów oraz papryki, obrać je ze skórki, a następnie lekko sparzyć, aby pozbyć się nadmiaru soku. Następnie warzywa kroi się w małe kawałki i wrzuca na rozgrzaną patelnię. Kiedy ładnie się zarumienią i staną się miękkie, do takiej mieszanki dodaje się śmietanę połączoną z jajkiem, i całość dokładnie miesza. Finalnym etapem przygotowywania farszu jest połączenie warzyw w serem feta. Należy to jednak zrobić, kiedy lekko one ostygną, bo w przeciwnym razie ser zbyt szybko się rozupuści. Dla uzyskania lepszego aromatu całość można posypać oregano lub przyprawić solą oraz pieprzem. Gotowy farsz nakłada się na naleśniki, zawija ciasto w ruloniki i posypane startym serem żółtym wstawia do piekarnika na kilka minut. Serwując można podawać w miseczce sos czosnkowy lub pomidorowy.
Jak przyrządzić pikantne naleśniki z papryczką chili?
Takie rozwiązanie kulinarne powinno spodobać się miłośników „ostrych” smaków. Naleśniki z warzywami „po meksykańsku” zachwycają pikanterią, a także pozwalają najeść się do syta i na długo wyeliminować uczucie głodu. Aby przygotować farsz do takiego dania można użyć następujących składników: 2 pomidory, czerwoną fasolę z puszki, kolbę kukurydzy, 1 cebulkę, 2 małe kiszone ogórki, 1 zieloną paprykę, papryczkę chili, 2 ząbki czosnki, 25 dag sera żółtego oraz przyprawy pod postacią oregano, soli i pieprzu. Warzywa należy usmażyć na patelni, a kiedy staną się miękkie dodać do nich stary ser żółty, który roztapiając się ładnie połączy składniki i zapobiegnie rozpadaniu się masy. Całość doprawia się oregano, solą i pieprzem… i gotowe! Farsz do naleśników nakłada się na ciasto, składa je w trójkąty, jak tradycyjną quesadilla i serwuje z sosem meksykańskim. Dla dekoracji naleśniki można podać z kilkoma czarnymi oliwkami oraz posypać całość natką pietruszki.
W przypadku tych naleśników dobrym pomysłem będzie także dodanie do warzywnej mieszanki podsmażanych na patelni pieczarek w maśle. W tym przypadku jednak lepszym rozwiązaniem będzie podanie tego dania z sosem czosnkowym, który podkreśli ich smak.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze