Pizza wegetariańska - przepis palce lizać
OLIWKA . • dawno temuPizza wegetariańska może być naprawdę pyszna, trzeba ją tylko odpowiednio przygotować. To nic trudnego i z łatwością upieczesz takie bezmięsne danie w domu. Możesz postępować zgodnie z tym przepisem lub włożyć na pizzę inne ulubione dodatki. Co smakuje ci najbardziej?
Przygotuj:
- 40 dag mąki
- 2 dag drożdży
- 4 łyżki oliwy
- sól
A na farsz:
- 5 pomidorów
- 2 cebule
- 1 cukinię
- 10 dag żółtego sera w plasterkach
- 2–3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy
- majeranek
- tymianek
- sól
- pieprz
Krok 1
Najpierw ciasto na pizzę wegetariańską. Rozpuść drożdże w niewielkiej ilości wody. Zmieszaj mąkę ze szczyptą soli, dodaj drożdże, 2 łyżki oliwy, szklankę wody i wyrób ciasto. Przykryj je i odstaw do wyrośnięcia.
Krok 2
A teraz farsz do pizzy. Pokrój w plasterki cebulę oraz czosnek i zeszklij je na oleju.
Krok 3
Pizza wegetariańska doskonale smakuje z cukinią. Pokrój ją w plasterki i gotuj 3 minuty w lekko osolonym wrzątku. Po wyjęciu dokładnie osącz.
Krok 4
Zagnieć ciasto, podziel je na 4 części i rozwałkuj każdą z nich. Placki ułóż na natłuszczonej blasze.
Krok 5
A teraz najprzyjemniejsze: układanie dodatków do pizzy. Najpierw cukinia, cebula, sól, pieprz i zioła. Później żółty ser i pokrojone w plastry pomidory. Na koniec odrobina oliwy i znów przyprawy.
Krok 6
Pizza wegetariańska powinna się piec 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze