Ciasto na pizzę - Przepis

Przepis kulinarny

O pizzy powiedziano juz chyba wszystko. Historię i najważniejsze fakty na jej temat przypomnę tu w skrócie. Bardzo naturalna. Zdrowa. Smaczna. Receptura ciasta sięga wielu, wielu wieków wstecz. Pizza w tej postaci,jaką znamy dzisiaj - z dodatkiem pomidorów, powstała w XVIII w. Wielbiciele pizzy nie zaprzestają wysiłków,by osiągnąć ideał w warunkach domowych. Więc postawmy sprawę jasno: Nigdy nie będzie taka,jak przygotowana w prawdziwej pizzerii. Ale na pewno możemy osiągnąć mistrzostwo w domowym wypieku.Z czasem domownicy docenią nasze starania. Podaję przepis na ciasto najklasyczniejsze z klasycznych.Po upieczeniu powinno być miękkie, puszyste, z lekko przyrumienioną i chrupiącą skórką. Proporcjeobliczone są na 2 dość grube, okrągłe placki o średnicy ok. 26 cm. lub 1 dużą blachę prostokątną zajmującą cały piekarnik.

Składniki:

- 80 dkg mąki,
- 4 dkg drożdży,
- 2 szklanki wody z lepszego źródła niż kran (może nieco mniej),
- 1 szczypta cukru,
- 1 spora szczypta soli (dla smakoszy purystów: sól morska),
- 7 łyżek dobrej oliwy.

Jak przyrządzić?

1) Drożdże rozkruszyć, wsypać szczyptę cukru, 2 łyżki mąki i kilka łyżek wody. Postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

2) Przesiać mąkę przez sito do miski. Wlać wyrośnięte drożdże. Rozczyniać ciasto, dolewając wodę i dodając sól.Gdy wszystkie składniki zostaną połączone, dolać oliwę.

3) Wyjąć ciasto z miski i wyrabiać na stolnicy przez co najmniej 10 min. W miarę potrzeby podsypywać mąkę, ale nieprzesadnie. Ciasto musi być elastyczne, gładkie i odchodzące od ręki. Nie żałujmy czasu i siły na wyrabianie.

4) Wyrobione ciasto umieścić z powrotem w misce i przykryć wilgotną (wyżętą) ściereczką. Odstawić w spokojne i ochronione od przeciągów miejsce.W ciągu 30 - 40 min. powinno podwoić swoją objętość. W tym czasie możemy przygotowywać wszystkie ingrediencje potrzebne do skomponowania wierzchu pizzy.

5) Ciasto podzielić na 2 części. Jedną z nich odłożyć z powrotem do miski. Drugą rozpłaszczyć i rozciągnąć palcami w miarę równomiernie na okrągły placek o wys. co najmniej 0,5 - 0,8 cm. Wyłożyć nim natłuszczoną oliwą blachę (tortownicę) formując niezbyt wysoki, ale wyraźny brzeg dookoła. Ciasto posmarować lekko oliwą ze szczególnym uwzględnieniem brzegów.

6) Na tak przygotowane ciasto kładziemy składniki będące istotą smaku naszej pizzy. Wkładamy do bardzo gorącego piekarnika na 20-30 min. Wyjmujemy, gdy brzegi ciasta są ładnie zarumienione, a ser w stanie płynnym z lekka zrumieniony gdzie niegdzie.

Uwagi:

Uwag nasuwa się wiele. Co jest najważniejsze, aby ciasto było pulchne, a jednocześnie ze smacznie przypieczoną skórką.
Oczywiście jak zawsze - nie wszystko do końca zależy od Was. Zawsze powinniście sprawdzić, czy drożdże są świeże czy wyrosły szybko i ładnie. Drożdże, które budzą wątpliwości powinny być wyrzucone żalu, bo inaczej cała wasza praca pójdzie na marne. Żaden ze składników nie powinien nasuwać podejrzeń, że coś z nim jest nie tak.
Ilość mąki i wody jest orientacyjna. Czasami "wyjdzie" nieco więcej mąki, czasami nieco mniej.
Jak przy każdym cieście drożdżowym - składniki muszą mieć temp. pokojową. W kuchni nie powinno być przeciągów.
Do ciasta możecie dorzucić nieco wybranych ziół, ale nieprzesadnie. Pamiętając ciągle o tym, jaka będzie zasadnicza nuta smakowa waszej pizzy.
Piekarnik powinien być rozgrzany do maksymalnej możliwej temperatury. W jednym pizza upiecze się w ciągu 20 min., w innym będzie potrzebowała ok. 30.

4.50
2 głosy
Dane szczegółowe
Kategoria daniaPizza i kuchnia włoska
Czas przygotowania60 min.
Trudnośćwymagający
Porcje2 placki
Kalorycznośćmało
Przybliżony koszt4 zł

Ciasto na pizzę: Podobne przepisy

Ciasto na pizzę: wypróbuj również

Doprowadź domową pizzę do perfekcji!

... Czasem na naszej pizzy lądują ekskluzywne dodatki i pieczołowicie dobrane składniki. Innym razem wrzucamy na nią wszystko to, co akurat mamy pod ręką. Co ciekawe, za każdym razem smakuje świetnie ... ! Należy jednak pamiętać, że chociaż pizzę ...

dawno temu

Domowa pizza

... zestawieniu cieknie nam ślinka. Naszą silną wolę na próbę wystawia także myśl o zatopieniu zębów w chrupiącym cieście oraz przeróżnych dodatkach, jakie mogą się na nim znaleźć. Zdając sobie sprawę ... z doznań, jakich dostarcza nam jedzenie ...

dawno temu

Pizza wegetariańska - przepis palce lizać

... Pizza wegetariańska może być naprawdę pyszna, trzeba ją tylko odpowiednio przygotować. To nic trudnego i z łatwością upieczesz takie bezmięsne danie w domu. Możesz postępować zgodnie z tym przepisem lub włożyć na pizzę inne ulubione dodatki. Co ...

dawno temu

Sos do pizzy

... staramy się zrobić smaczną domową pizzę. I nawet jeśli wiemy, jak zrobić ulubione ciasto i skomponować najsmaczniejszy farsz, to jednak pozostają dla nas tajemnice dotychczas nieodkryte. Jedną ... się przede wszystkim potrawy chińskie, dania ...

dawno temu

Pizza serce na walentynki

... Pizza serce na walentynki to naprawdę fajny pomysł. Nie trzeba przecież drogiej kolacji, żeby ten wieczór był wyjątkowy. Wystarczysz ty, ubrana w seksowna sukienkę, świece, dobra muzyka i jego ulubione danie – pizza. Jeśli zrobisz ją w kształcie ...

dawno temu

Pyszna pizza - szybki przepis

... Z czego najbardziej ucieszą się dzieci po powrocie ze szkoły? Co uwielbia mąż? Czym ty sama nie pogardzisz? Pizza – to odpowiedź na wszystkie pytania. Nie możemy oczywiście mówić tu o diecie ... , ale czasem trzeba odpuścić i zjeść coś naprawdę ...

dawno temu

Pizza neapolitańska - pyszny przepis

... Pizza to przysmak, który uwielbiają wszyscy. Niektórzy mogą ją jeść na śniadanie, obiad i kolację. Jest świetna na każdą okazję. Jeśli do tej pory jej nie robiłaś, bo nie miałaś sprawdzonego przepisu ... , to czas, by to zmienić. Oto przepis na ...

dawno temu

Dietetyczna pizza nie jest jak Yeti

... Dietetyczna pizza to nie żart. Ona naprawdę istnieje. Jest weekend, masz więcej czasu, nie zamawiaj pizzy przez telefon, tylko zrób ją sama. Będą z tego same korzyści. Zaoszczędzisz pieniądze, zjesz ... się od przygotowania ciasta. Zmieszaj mąkę ...

dawno temu

Skąd naprawdę wzięła się pizza?

... , rodzynki, miód, czy orzechy. Tak naprawdę pizza we Włoszech była określeniem na każdy typ chleba, czy ciasta, które było smażone lub pieczone. Mimo tego, że w całym rejonie Morza Śródziemnego ... Pizza, którą znamy zawdzięcza swoje pochodzenie ...

dawno temu

Polacy kochają pizzę

... Polacy kochają pizzę. Pizza cieszy się niesłabnącym uznaniem. Polacy kochają ją przede wszystkim za niepowtarzalny smak (62 proc.) oraz możliwość skomponowania ulubionych składników. ... Blisko połowa jada ją co najmniej raz w miesiącu. Pizza ...

dawno temu

Dziś Międzynarodowy Dzień Pizzy. Zaproś znajomych! DIY

... Pizza podbiła serca wielu ludzi na całym świecie. Doczekała się swoich wiernych fanów także wśród Polaków, niektórzy nawet wpisali sobie pizzę w swój codzienny jadłospis. Dla wszystkich jej fanów ... dzisiejsze święto 9 lutego (Międzynarodowy ...

dawno temu

Nożyczki do pizzy

... O narzędziach do krojenia pizzy było już wielokrotnie, ale nigdy wśród nich nie znalazły się nożyczki. Brzmi to conajmniej dziwnie, aczkolwiek jest to dość ciekawy pomysł. Trzeba od razu zaznaczyć ... , że nie są to zwykłe nożyczki i ich funkcja ...

dawno temu

Futurystyczna piła do pizzy

... Mogłabym napisać, że jest to zwykły nóż do pizzy - ale czy aby na pewno tak jest? Oczywiście, że nie. A zawdzięcza to przede wszystkim swojemu futurystycznemu wyglądowi, którego nadał mu ... jego projektant - Frankie Flood. Tak więc nóż nazwany ...

dawno temu

Pilarka do pizzy

... sobie nie przypominać o takich sprawach w codziennym życiu, mając w kuchni zawsze pod ręką pilarkę do pizzy, inspirowaną oczywiście pilarkami do drewna. ... sobie nie przypominać o takich sprawach w codziennym życiu, mając w kuchni zawsze pod ...

dawno temu

Pizza za darmo, o ile znajdziesz restaurację

... Skusilibyście się na pizzę za darmo? Jasne! Kto by się nie skusił! W Nowym Jorku powstała restauracja, w której pizzę można zjeść za darmo. O ile tylko uda się tą restaurację znaleźć. „Ukryta ... użytkownikom. Na mieści pozostawiono ulotki ...

dawno temu

Od dziś podział pizzy staje się dziecinnie prosty

... Jesteś perfekcjonistką w każdym calu, a w szczególności w kuchni? Lubisz serwować domownikom pizzę - najlepiej tę domowej roboty? Wiadomo, że nie zawsze ma się siły i ochotę, aby ją robić ... , aczkolwiek jaka później jest satysfakcja... Ale ja ...

dawno temu

Ciasto bananowe

... Chociaż coraz częściej możemy spotkać potrawy łączące ciasta z warzywami, to jednak zazwyczaj do domowych wypieków dodajemy smaczne i zdrowe owoce. Takie klasyczne zestawienie świetnie sprawdza ... się w wielu sytuacjach. Ciasto drożdżowe ze ...

dawno temu

Ciasto marchewkowe

... Twój maluch uwielbia piernika? Poeksperymentuj w kuchni i przyrządź nowe ciasto, które przypomina przysmak twojego dziecka. Choć marchew jako składnik ciasta zaskakuje, możesz być pewna, że brązowy ... puszek zniknie ze stołu w kilka godzin po ...

dawno temu

Ciasto zebra

... z głębi serca, to jednak przygotowane przez nas ciasto nie zawsze dorównuje tym, które kupujemy w cukierniach. Co ciekawe, największych obaw nie wzbudza tutaj smak naszych ciast i ciasteczek ... , ale ich wygląd. I chociaż często robimy je ...

dawno temu

Ciasto orzechowiec

... Ciasta, ciasteczka, cukierki, kolorowe galaretki, to produkty, których pojawiajawienie się na stole, sygnalizuje nadejście gości. Zdarza się, że nie mamy czasu na samodzielne przyrządzenie deseru ... i kupujemy go w sklepie. Nie zawsze jednak ...

dawno temu

Powiązane Tematy