Ciasto orzechowiec
KAROLINA • dawno temuCiasta, ciasteczka, cukierki, kolorowe galaretki, to produkty, których pojawiajawienie się na stole, sygnalizuje nadejście gości. Zdarza się, że nie mamy czasu na samodzielne przyrządzenie deseru i kupujemy go w sklepie. Nie zawsze jednak nabyte produkty odpowiadają nam smakiem i ceną, dlatego coraz częściej zastanawiamy się, czy nie możemy zrobić ich samodzielnie. Bardzo lubianym ciastem, obecnym chyba podczas wszystkich przyjęć okolicznościowych i spotkań towarzyskich, jest orzechowiec. Zobacz, jak możesz to ciasto przygotować w domu.
Ciasta z orzechami
Każdy prawdziwy miłośnik deserów wie, że doskonale pasującym dodatkiem do ciast, są orzechy – mogą być wykorzystywane jako składnik masy, ciasta lub stanowić dekoracyjną posypkę. Produkty te poza tym posiadają wiele odmian, a każda z nich cechuje się odrębnym smakiem i aromatem. Wśród najczęściej wykorzystywanych w cukiernictwie orzechów wskazać należy przede wszystkim: fistaszki i orzechy włoskie. Tylko trochę rzadziej można spotkać się z pistacjami, a także orzechami laskowymi. Wszystkie stanowią niebanalny pomysł na wzbogacenie smaku i nadanie wyrazistości niemal każdej potrawie. Istnieje wiele przepisów na ciasta z orzechami. Do najczęściej wykonywanych deserów tego typu należy zaliczyć: tort orzechowy, placek orzechowy, babkę z orzechami, a także wyśmienity orzechowiec z miodem. Zobacz, jak podążając za poniższymi wskazówkami, przygotować pyszne ciasto z orzechami.
Przepis na ciasto – orzechowiec
Przepis na orzechowca jest dość prosty, choć jego wykonanie zajmie ci trochę czasu, bo około 60 minut. Warto go jednak poświęcić dla uzyskania świetnego efektu.
Do przyrządzenia dużej blaszki omawianego ciasta potrzebujemy:
- 0,5 kg mąki pszennej,
- 2 jajka,
- 3 łyżki miodu,
- 1 kostkę margaryny,
- 0,5 szklanki cukru białego kryształ,
- 1,5 szklanki cukru pudru,
- 1 kostkę masła,
- 35 dag orzechów włoskich (łuskanych),
- 1 łyżeczkę sody oczyszczonej,
- 2 szklanki mleka.
Najpierw przygotowujemy ciasto. W tym celu należy przesiać pół kilograma mąki pszennej i dodać do niej 2 jajka, pół szklanki cukru pudru, łyżeczkę sody oczyszczonej, 1 łyżkę miodu i pół kostki margaryny. Ciasto należy dobrze zagnieść tak, by wszystkie składniki połączyły się w jednolitą masę. Całość powinna zostać podzielona na dwie części, ponieważ orzechowiec jest ciastem przekładanym. Pierwszą część masy należy włożyć do wyścielonej papierem do pieczenia blachy i wstawić ją na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 180° C. Upieczone ciasto będzie pierwszą warstwą orzechowca.
Druga część ciasta powinna zostać wyłożona na blachę tak samo jak pierwsza i pieczona przez 15 minut. Pierwszą i drugą warstwę ciasta powinien oddzielać krem. W celu jego wykonania należy zagotować 2 szklanki mleka dodając do nich kostkę masła, 2 łyżki mąki pszennej i 2 łyżki mąki ziemniaczanej oraz ponad połowę szklanki cukru pudru. Przygotowaną i ostudzoną masę należy nałożyć na pierwszą warstwę ciasta i przykryć ją drugą częścią.
Całość ciasta powinna być pokryta polewą z orzechami. Przyrządza się ją łącząc pół kostki margaryny z 2 łyżkami miodu i ½ szklanki cukru oraz ze wszystkimi przygotowananymi orzechami. Polewa powinna się przez chwilę gotować, by zawarte w niej orzechy, odpowiednio się uprażyły. Po zdjęciu z ognia, gdy chwili ostygnie, można nią polać ciasto. Kiedy orzechowiec wystygnie, jest gotowy do jedzenia.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze