Ciasto marchewkowe
PAULINA WÓJTOWICZ • dawno temuTwój maluch uwielbia piernika? Poeksperymentuj w kuchni i przyrządź nowe ciasto, które przypomina przysmak twojego dziecka. Choć marchew jako składnik ciasta zaskakuje, możesz być pewna, że brązowy puszek zniknie ze stołu w kilka godzin po wyjęciu ciasta z piekarnika. Jak przyrządzić pyszne ciasto marchewkowe?
Składniki, których potrzebujesz:
- 2 szklanki drobno startej marchewki,
- szklanka oleju,
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 1,5 szklanki cukru,
- 5 jaj,
- łyżka sody,
- pół łyżeczki cynamonu,
- bakalie lub wiórki gorzkiej czekolady (ilość wg uznania).
Jak to wykonać?
Krok 1: Utartą marchewkę wyciśnij z soku (nie do końca) i włoż do miski.
Krok 2: Oddziel białka od żółtek.
Krok 3: Do startej marchwii dodaj żółtka, cukier, sodę, cynamon, olej oraz bakalie lub czekoladę. Dokładnie wymieszaj całość.
Krok 4: Przesiej mąkę i delikatnie połącz ją z przygotowaną masą.
Krok 5: Białka ubij na sztywną pianę i powoli łączyć z ciastem marchewkowym. Mieszaj bardzo powoli aż masa uzyska puszystą konsystencję.
Krok 6: Wyłóż masę na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą blachę i piecz przez 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Krok 7: Po ostygnięciu możesz polać ciasto lukrem lub polewą czekoladową.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze