O warzywach wiemy już prawie wszystko - są zdrowe, wielowitaminowe i niskokaloryczne. Próbowaliście może dołożyć trochę warzyw do ciasta? Ja spróbowałam i uważam, że to bardzo dobry pomysł i sensowna wymówka dla łasuchów. Podczas pochłaniania kolejnego kawałka, zawsze możemy powiedzieć, że się zdrowo odżywiamy.
Składniki:
4 jaja,
szklanka cukru,
szklanka mąki pszennej,
czubata szklanka utartej lub zmiksowanej marchewki,
2 łyżki oleju,
łyżeczka proszku do pieczenia,
płaska łyżeczka cynamonu,
0,5 tabliczki czekolady.
Jak przyrządzić?
Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę.
Pod koniec ucierania dodać 2 łyżki wrzątku, wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać olej, marchewkę, cynamon i na koniec pianę ubitą z 4 białek.
Wszystkie składniki delikatnie wymieszać.
Ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem foremki (może być podłużna lub okrągła).
Piec w temperaturze 180 stopni około 45 minut.
Ciasto można polać rozpuszczoną czekoladą z dodatkiem 1-3 łyżek mleka.
Jak podawać?
Najlepiej smakuje z wiśniówką, żurawinówką, dereniówką lub innym słodkim likierem.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 5 - 6 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 6 zł |