Ciasto marchewkowe - Przepis

Przepis kulinarny
Ciasto marchewkowe Zobacz 8 zdjęć

O warzywach wiemy już prawie wszystko - są zdrowe, wielowitaminowe i niskokaloryczne. Próbowaliście może dołożyć trochę warzyw do ciasta? Ja spróbowałam i uważam, że to bardzo dobry pomysł i sensowna wymówka dla łasuchów. Podczas pochłaniania kolejnego kawałka, zawsze możemy powiedzieć, że się zdrowo odżywiamy.

Składniki:

4 jaja,
szklanka cukru,
szklanka mąki pszennej,
czubata szklanka utartej lub zmiksowanej marchewki,
2 łyżki oleju,
łyżeczka proszku do pieczenia,
płaska łyżeczka cynamonu,
0,5 tabliczki czekolady.

Jak przyrządzić?

Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę.

Pod koniec ucierania dodać 2 łyżki wrzątku, wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać olej, marchewkę, cynamon i na koniec pianę ubitą z 4 białek.

Wszystkie składniki delikatnie wymieszać.

Ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem foremki (może być podłużna lub okrągła).

Piec w temperaturze 180 stopni około 45 minut.

Ciasto można polać rozpuszczoną czekoladą z dodatkiem 1-3 łyżek mleka.

Jak podawać?

Najlepiej smakuje z wiśniówką, żurawinówką, dereniówką lub innym słodkim likierem.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaCiasta i desery
Czas przygotowania60 min.
Trudnośćprosty
Porcje5 - 6
Kalorycznośćwysoka
Przybliżony koszt6 zł

Ciasto marchewkowe: Podobne przepisy

Ciasto marchewkowe: wypróbuj również

Powiązane Tematy