Przepis na ciasto marchewkowe
DAMIESA • dawno temuZamiast opychać się kalorycznymi ciastkami z kremem i lukrem, warto sięgnąć po produkt, który w niczym nie ustępuje tradycyjnym wypiekom, a do tego jest zdrowy i zdecydowanie mniej kaloryczny. Mowa oczywiście o cieście marchewkowym.
Ciasto marchewkowe — dietetyczne
Standardowe składniki takie jak miód i czekolada zostają tu zastąpione orzechami, cynamonem i oczywiście marchewką. To sprawia, że zaoszczędzamy wiele zbędnych kalorii, a smak takiego wypieku jest nadal aromatyczny i lekko słodki. Czy nie warto zatem sięgnąć po taki rarytas kulinarny pełen witamin, niż przypłacić pałaszowanie łakoci kilkoma zbędnymi centymetrami w obwodzie bioder?
Szybkie ciasto
Ciasto marchewkowe jest nadzwyczaj proste w przygotowaniu, co jest kolejnym argumentem, aby pokusić się o jego przyrządzanie. Wystarczy ubić jajka z cukrem, dodać do masy olej i mąkę, a następnie tak przyrządzoną miksturę połączyć ze startą na tarce marchewką i proszkiem do pieczenia. Dla poprawy smaku zwykle dodaje się cynamon, a także drobno posiekane orzechy. Świetnie smakować będzie także z wiórkami kokosowymi. Wierzch można udekorować rodzynkami i migdałami. Ciasto wyjmujemy z piekarnia, gdy urośnie i ładnie się zarumieni.
Jakie przepisy na innepyszne ciastabyście polecili?
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze