Zupa marchewkowa
KAROLINA • dawno temuNie masz pojęcia, jaką zupę możesz ugotować? Zmiana pogody znacznie ograniczyła nasz wybór dotyczący asortymentu świeżych i niezbyt drogich warzyw. Co prawda, zawsze możemy sięgać po mrożonki, jednakże nigdy w pełni nie zastępują one nam smaku świeżego kalafiora, zielonego groszku bądź aromatycznych pomidorów. Warto zatem nieco zmienić taktykę kulinarną na zimne i deszczowe dni i wykorzystać łatwo dostępne w tym czasie produkty. Jednym z takich warzyw jest zwykle niedoceniana marchewka. To właśnie ona odrywa główną rolę w trakcie gotowania zupy marchewkowej. Zanim jednak przedstawiony zostanie przepis, według którego będziesz mogła ją przyrządzić, zobacz, jakie inne dania możesz zrobić, wykorzystując to niezwykle warzywo.
Dania z marchewki
Marchewka w kuchni pojawia się znacznie częściej niż nam się to wydaje. Jest ona przede wszystkim składnikiem włoszczyzny, bez której nie może obejść się większość zup. Poza tym warzywo to świetnie sprawdza się w różnego rodzaju surówkach i sałatkach. Trudno także wyobrazić sobie bez niego pyszne soki owocowo-warzywne. Dlaczego potraw z marchwi jest tak wiele? Okazuje się, że jest ona świetnym produktem do gotowania, duszenia, pieczenia, suszenia, a nawet smażenia. Katalog dań z marchwi jest jednak znacznie większy niż się nam to początkowo wydaje. Okazuje się, że można z niej przyrządzić kotlety, pasztet, chipsy, a nawet ciasto. O przepisach na dania z marchewki powinnaś pomyśleć, zwłaszcza gdy szukasz odpowiednika mięsa albo jakiegoś dietetycznego i zdrowego pożywienia. Warzywo to bowiem zawiera niewiele kalorii, a przy tym zaspokaja zapotrzebowanie na liczne witaminy i sole mineralne niezbędne do właściwego funkcjonowania organizmu. O tym, że warto jeść marchewkę, wiedzą niemalże wszyscy, warto zatem pójść o krok dalej i poznać nowy sposób na jej jedzenie. Nie trać czasu i już teraz przeczytaj przepis na zupę marchewkową. Zupa z marchewki to idealny pomysł na jednoczesne rozgrzanie i odżywienie organizmu.
Przepis na zupę marchewkową
Do ugotowania zupy marchewkowej będziesz potrzebowała:
- 3 łyżek masła,
- 6–8 marchewek,
- 1 cebuli,
- 1 l bulionu drobiowego,
- soli,
- pieprzu,
- świeżego startego imbiru,
- 3 ząbków czosnku,
- soku z połowy cytryny,
- szczypiorku.
Marchewki należy obrać i pokroić w talarki. Cebula natomiast powinna zostać pokrojona w kostkę i razem z rozgniecionym czosnkiem i odrobiną startego imbiru podsmażona na maśle pod przykryciem. Następnie do warzyw trzeba dodać bulion i pokrojoną marchewkę.
Całość powinna gotować się bez przykrycia do czasu, aż marchewka zmięknie (około 45 minut), na niewielkim ogniu. Kolejnym etapem jest dodanie soli, pieprzu i około dwóch łyżek soku z cytryny. Gotowa zupa może być serwowana na ciepło albo na zimno. Dla wyostrzenia smaku można dodać do niej odrobinę białego wytrawnego wina zamiast lub razem z sokiem z cytryny. Zupa będzie łagodniejsza, jeśli dodasz do niej trochę śmietany lub mleka. Do jej ozdobienia możesz natomiast użyć posiekanej świeżej natki pietruszki bądź też szczypiorku.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze