Zupa marchewkowa - przepis na oryginalny obiad



Zupa marchewkowa nie jest tak popularna jak nasza swojska pomidorówka, albo grochówka. A jeśli jeszcze dodatkowo dodasz do niej imbir i curry, zadziwisz wszystkich smakiem. Warto takim oryginalnym pierwszym daniem zaskoczyć gości na przyjęciu lub po prostu najbliższych. Gotowanie jest jak życie seksualne, monotonia je zabija. Bądź kreatywna, odkrywaj fascynujący świat nowych smaków.
Przygotuj:
- 5 dużych marchewek
- pół litra bulionu warzywnego
- 2 łyżeczki curry
- 2 cm imbiru
- 1 łyżeczka miodu
- 1 cebula
- pół szklanki śmietany 18%
- sól, pieprz
- groszek ptysiowy

Krok 1
Pyszny obiad zacznij od obraniaimbiru i pokrojenia go na kawałki.
Krok 2
Bez czego zupa marchewkowa nie powstanie? Bez marchwi. Pokrój ją w plasterki.
Krok 3
Z cebuli zrób kostkę.
Krok 4
Marchewkę i cebulę gotuj w bulionie 20 minut.
Krok 5
Dopraw zupę z marchwi imbirem, curry i miodem. Zamieszaj i zestaw z ognia.
Krok 6
Ostudź nieco zupę i zamień ją na krem z marchwi za pomocą blendera.
Krok 7
Na koniec dodaj do zupy marchewkowej śmietanę (zahartuj ja wcześniej dolewając ciepłego wywaru), pieprz i sól.
Krok 8
Zupa z marchwi jest już prawi gotowa. Podgrzeją ją, uważając jednak, by się nie zagotowała.
Krok 9
Wlej zupę marchewkową do talerza i udekoruj groszkiem ptysiowym.

Najnowsze

Złoty naszyjnik w codziennych stylizacjach – jak go nosić, by wyglądać stylowo?
MATERIAŁ PROMOCYJNY
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze