Zupa marchewkowa - przepis na oryginalny obiad
OLIWKA . • dawno temuZupa marchewkowa nie jest tak popularna jak nasza swojska pomidor贸wka, albo groch贸wka. A je艣li jeszcze dodatkowo dodasz do niej imbir i curry, zadziwisz wszystkich smakiem. Warto takim oryginalnym pierwszym daniem zaskoczy膰 go艣ci na przyj臋ciu lub po prostu najbli偶szych. Gotowanie jest jak 偶ycie seksualne, monotonia je zabija. B膮d藕 kreatywna, odkrywaj fascynuj膮cy 艣wiat nowych smak贸w.
Przygotuj:
- 5 du偶ych marchewek
- p贸艂 litra bulionu warzywnego
- 2 艂y偶eczki curry
- 2 cm imbiru
- 1 艂y偶eczka miodu
- 1 cebula
- p贸艂 szklanki 艣mietany 18%
- s贸l, pieprz
- groszek ptysiowy
Krok 1
Pyszny obiad zacznij od obraniaimbiru i pokrojenia go na kawa艂ki.
Krok 2
Bez czego zupa marchewkowa nie powstanie? Bez marchwi. Pokr贸j j膮 w plasterki.
Krok 3
Z cebuli zr贸b kostk臋.
Krok 4
Marchewk臋 i cebul臋 gotuj w bulionie 20 minut.
Krok 5
Dopraw zup臋 z marchwi imbirem, curry i miodem. Zamieszaj i zestaw z ognia.
Krok 6
Ostud藕 nieco zup臋 i zamie艅 j膮 na krem z marchwi za pomoc膮 blendera.
Krok 7
Na koniec dodaj do zupy marchewkowej 艣mietan臋 (zahartuj ja wcze艣niej dolewaj膮c ciep艂ego wywaru), pieprz i s贸l.
Krok 8
Zupa z marchwi jest ju偶 prawi gotowa. Podgrzej膮 j膮, uwa偶aj膮c jednak, by si臋 nie zagotowa艂a.
Krok 9
Wlej zup臋 marchewkow膮 do talerza i udekoruj groszkiem ptysiowym.
聽
Ten artyku艂 nie ma jeszcze komentarzy
Poka偶 wszystkie komentarze