Poznaj przepis na nowoczesną sałatkę jarzynową, czyli jak zaskoczyć gości w święta!
JOANNA HIRSZLER • dawno temuW czasie Świąt Bożego Narodzenia z roku na rok zazwyczaj dominują tradycyjne dania, w tym sałatka jarzynowa. Niekiedy jednak warto trochę odejść od standardowych przepisów i zaskoczyć gości czymś bardziej nowoczesnym. Zastanawiasz się, jak wykonać sałatkę jarzynową inną niż dotychczas?
Martwisz się, że nowa wersja sałatki jarzynowej nie każdemu przypadnie do gustu? Nie ma takiego ryzyka, bowiem przyrządzisz ją praktycznie z tych samych składników co zwykle, poza majonezem. To z kolei czyni tę potrawę zdrowszą i mniej kaloryczną!
Składniki:
- 200 g marchwi;
- 50 g pietruszki;
- 50 g selera;
- 100 g ziemniaków;
- 2 jajka;
- jabłko;
- 200 g zielonego groszku;
- 1 cebula;
- 125 g pieczarek lub innych grzybów;
- ¼ l rosołu warzywnego;
- 2 łyżki oleju;
- 150 g słodkiej śmietany;
- 150 g kefiru;
- sól i pieprz do smaku;
- 4 łyżki żelatyny spożywczej.
Warzywa ugotuj do miękkości, a następnie obierz je ze skóry i pokrój w drobną kostkę. W filiżance rozpuść żelatynę w niewielkiej porcji ciepłego rosołu. W oddzielnym naczyniu wymieszaj śmietankę, kefir oraz resztę zimnego rosołu i do całości dodaj rozpuszczoną wcześniej żelatynę. Połącz wywar z warzywami i przelej go do prostokątnej formy pokrytej folią aluminiową o wymiarach ok. 30 x 12 cm. Całość wstaw do lodówki na kilka godzin. Sałatkę podawaj pokrojoną w plastry.
I jak ci się podoba taka wersja świątecznej sałatki jarzynowej?
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze